Ženama je ova fizička karakteristika jednostavno neodoljiva

O privlačnosti se često razgovara, posebno kad je reč o osobi koja nam se sviđa. No, ponekad je teško odrediti šta nas tačno privlači kod nekoga. To bi mogao da bude smisao za humor, samopouzdanje ili jednostavno izgled. Naučnici sa Univerziteta u Liverpulu otkrili su da su muškarci s ožiljcima na licu privlačniji ženama, a u nastavku otkrijte i zašto.

Ožiljak na licu kao znak snage i hrabrosti

Ranije se pretpostavljalo da su u zapadnim kulturama ožiljci neprivlačni, dok se u drugim kulturama na njih gledalo kao merilo zrelosti i snage. Međutim, naučnici sa Univerziteta u Liverpulu otkrili su da ipak brojne žene ožiljke na muškarcima smatraju privlačnim i umeju da ih povežu sa zdravljem i hrabrošću. Zapravo, pretpostavka da su ožiljci znak hrabrosti je gledište koje deli pleme Janomami u Brazilu i Venecueli. Naime, pripadnici plemena koriste boje za lice kako bi naglasili ožiljke koji su rezultat rituelnih tuča.

Ženama su privlačni ožiljci za kratkoročne veze

Naučnici su proučavali kako ožiljci mogu da utiču na izbor partnera za muškarce i žene koji traže dugoročne i kratkoročne veze. Otkrili su da žene više vole muškarce s ožiljcima na licu za kratkoročne veze, a jednako vrednuju lica s ožiljcima i lica bez njih za dugotrajne veze. Muškarci su, međutim, žene sa i bez ožiljaka na licu smatrali jednako privlačnim za oba tipa veze.

Loši momci u filmovima i serijama

Nemojmo zaboraviti ni uticaj filmova i serija na naše poimanje privlačnosti. Televizija je zasigurno sliku lošeg dečka učinila vrlo romantičnom i privlačnom, a oni su redovno obeleženi ožiljcima. Na primer, Toni Montana u filmu Scarface, kojeg glumi Al Paćino. Da ne spominjemo serije poput Vikings, gde su frajeri s golim grudima i ožiljcima postali hit, a slična je situacija i s Game of Thrones.

Izvor: zivim.hr

Naslovna fotografija: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

The post Ženama je ova fizička karakteristika jednostavno neodoljiva appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *