ZEMAN: Amerika primjenjuje „irački recept“ u vezi sa Ukrajinom

Tu je i primjer Iraka, podsjeća on.
Zeman je podsjetio i da je pre više od nedelju dana američko rukovodstvo izdalo saopštenje da će se napad dogoditi narednih dana, ali da se ništa nije dogodilo.

Ispostavilo se da je to bio blef koji može da se uporedi sa tvrdnjama CIA o navodnom prisustvu hemijskog oružja u Iraku, koje je prije 20 godina bilo izgovor za napad na tu bliskoistočnu zemlju, napomenuo je Zeman.

– Rusi nisu ludi. Napad na Ukrajinu za njih bi značio mnogo veće gubitke u vidu raznih sankcija. Za sada rusko-ukrajinske odnose smatram verbalnim ratom sa obe strane. Želeo bih da situacija i ostane na tome, jer su ljudski životi najveća vrijednosti u politici“, konstatovao je predsednik.

On je poručio da se protivi slanju snaga NATO-a u Ukrajinu.

– Ukrajina nija dio NATO-a, stoga smatram necelishodnim upućivanje vojske u tu zemlju. Nema razloga da mi uputimo vojne jedinice u Ukrajinu“, izjavio je Zeman u intervjuu za televiziju „Si-En-En prima njuz“, dodajući da bi razmatranje takve opcije za Prag bilo moguće samo u slučaju da se vojni kontingent pošalje u državu–članicu Alijanse.

Kako kaže, NATO suštinski ne prima zemlje u kojima je u toku građanski rat.

– A u Ukrajini je, nesumnjivo, građanski rat. Neka je to sada takozvani zamrznuti sukob. Zamrznut je Minskim sporazumima – manje-više ne ratuju u Ukrajini. Na istoku zemlje, na takozvanom ruskom govornom području, postoji drugačija politička struktura nego u ostatku Ukrajine – objasnio je Zeman.
Kijev od januara dobio 650 tona municije od Amerike
Sa svoje strane, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov saopštio je da Ukrajina dobila osmu partiju vojne pomoći od Amerike.

– U Kijev je stigla osma partija! Težina današnjeg tovara municije za naše Oružane snage je 86 tona. Naši partneri iz Sjedinjenih Američkih Država su od januara ove godine isporučili Ukrajini više od 650 tona odbrambene municije. Slijedi nastavak – rekao je ministar.

Podsjetimo, prva partija američkog oružja stigla je u Ukrajinu 22. januara. Reznikov je prvog dana u februaru saopštio da je zemlja je do sada dobila otprilike 500 tona pomoći od Amerike – i da to nije kraj.

Zapadne zemlje i vlasti u Kijevu mesecima optužuju Rusiju da se sprema da izvrši invaziju na Ukrajinu. Moskva je to u više navrata oštro demantovala, ističući da takve tvrdnje služe NATO kao izgovor da razmesti još vojne tehnike tik uz ruske granice.

 

Članak ZEMAN: Amerika primjenjuje „irački recept“ u vezi sa Ukrajinom se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *