ZELENSKI ODBIO PREGOVORE U MINSKU! Iznio svoje prijedloge Rusima

Sada kažemo – ne Minsk. Platforme za sastanak mogu da budu drugi gradovi. Naravno, hoćemo mir, želimo da se sastanemo, želimo da se rat završi. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul i Baku je sve što smo predložili ruskoj strani. Da, i bilo koji drugi grad nam odgovara u zemlji sa čije teritorije ne lete rakete. Samo tako pregovori mogu biti pošteni i zaista mogu da okončaju rat – rekao je Zelenski u obraćanju na svom Telegram kanalu.

Peskov je ranije izjavio da se ruska delegacija već nalazi u Gomelju i očekuje delegaciju Ukrajine. U delegaciji za pregovore sa Ukrajincima su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih ruskih resora, uključujući i administraciju predsednika.

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara. U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.

Ranije su iz kabineta predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopštili da bi on mogao da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, uz paket garancija za njenu bezbjednost. Istovremeno, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je 26. februara izjavio da je Minsk spreman da pruži platformu i obezbijedi vođenje pregovora. Zelenski je u subotu uveče rekao da su predsjednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, takođe predložili da organizuju pregovore.

Članak ZELENSKI ODBIO PREGOVORE U MINSKU! Iznio svoje prijedloge Rusima se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *