ZAHAROVA: Postupci SAD o Ukrajini ─ ratna propaganda

„Ono što sada rade SAD i Britanija je klasična ratna propaganda. Ona je zabranjena Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, usvojenim rezolucijom 2200 A (XXI) Generalne skupštine 16. decembra 1966. Prvi stav 20. člana ovog dokumenta glasi: ‘Svaka ratna propaganda treba da bude zabranjena zakonom.’ Tako se čini. Ali Vašington i London su uvek bili verni glavnom principu – ruke moraju biti odrešene“, napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.
Kako je navela, i Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija prave određene iznimke kada preuzimaju na sebe obaveze iz pakta. Istovremeno je primetila da zadatak pakta usvojenog tokom Hladnog rata „nije bio samo da zaštiti ljudska prava, već i da odvuče čovečanstvo od ponora u koji ga je gurala vojna retorika zemalja NATO-a tih godina“.
„Ali ni Vašington ni London ne uskraćuju sebi priliku da bace šibicu u plast sena. Ono što sada vidimo je ratna propaganda u svom najčistijem obliku. Agresivna retorika pokriva isporuke Ukrajine oružjem, slanje tamo vojnih instruktora i održavanje vojnih vežbi NATO-a u blizini ruskih granica i stvaranje kombinovane ofanzivne infrastrukture zapadnih država“, istakla je Zaharova.
„SAD i Velika Britanija izvukle su iz svojih zaliha oruđe koje su čuvale dobrih pola veka. I sada njime mašu kao batinom, podržavajući kontrolisanu histeriju preko medijskih holdinga ‘Si-En-Ena’, Blumberga i britanskih tabloida, utičući na javno mnjenje u svojim zemljama. Sve je spremno da ruka Vašingtona pritisne dugme ‘preopterećenje’ koje je izmislila američka državna sekretarka Hilari Klinton“, zaključila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Kako je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve povode za konfliktnu situaciju oko Ukrajine. Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da histerija oko Ukrajine, koju raspiruje Zapad, ima za cilj da pokrije da Kijev sabotira Minske sporazume o Donbasu.

Članak ZAHAROVA: Postupci SAD o Ukrajini ─ ratna propaganda se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *