VUČIĆ O ISKLJUČENJU RUSIJE IZ UN: Bio bi to okidač za promjenu rezolucije 1244

Vučić je objasnio da u tom slučaju Srbija ne bi imala pravni osnov za pozivanje na međunarodno pravo, nakon čega bi jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznale i zemlje članice EU i NATO koje to do sada nisu učinile.

– Ideja albanskih lobista jeste da to uradi tih pet članica EU i NATO. Uopšte ne isključujem tu mogućnost, jer sam u proteklih pet dana mislio da svašta nije moguće, a pokazalo se da jeste, pa i to da otkazuju operu Pjotra Iljiča Čajkovskog zato što je Rus – rekao je Vučić u obraćanju javnosti povodom ukrajinske krize.

Vučić je istakao da se Srbija u UN pridružila izglasavanju Rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu zato što je bilo važno da osudi rušenje integriteta bilo koje članice UN.

On je dodao da Srbija zbog istorije nije mogla da prećuti napad na nju 1999. godine i da je bitno što se u tekstu rezolucije ne pominju bilo kakve sankcije Rusiji, koje su nakon današnjih dešavanja u BiH praktično uvele sve evropske zemlje, osim Srbije.

Vučić je rekao da je proteklih dana i noći razgovarao sa predstavnicima EU, SAD, Njemačke, Francuske i drugih važnih država i da su u tim razgovorima od pojedinaca stizali svakakvi pritisci, počev od Kosova do investicija, zatvaranja fabrika i odlaska investitora.

On je istakao da su predsjednik Evropske komisije Ursula Fon der Lajen i predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišela, kao i predstavnici SAD, imali strpljenja da ga saslušaju, za razliku od mnogih, koji ne žele da čuju ni za 1999. godinu, za Kosovo i za sve drugo.

Vučić je upozorio da će se Srbija tek suočiti sa ogromnim pritiscima, jer je, kako kaže, postalo jasno da je međunarodno pravo oksimoron savremenog svijeta i da ga velike sile pominju samo kada im odgovara, za razliku od malih država koji u tome vide jedini spas.

Prema njegovim riječima, Srbija sigurno neće nacionalizovati ruska preduzeća i imovinu Ruske Federacije, što drugi već planiraju.

Takođe, kako je naglasio, neće izvoziti oružje, niti će ono prolaziti preko
teritorije Srbije da ne bi završilo na ratištu.

– To je jedina odgovorna i i ozbiljna politika – rekao je Vučić.

Komentarišući obećanje turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana predsjednici privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani da će Turska učiniti sve da Kosovo primi u NATO i da za to neće pitati nikoga, Vučić je odgovorio da to svakako nije prijateljski gest.

On je dodao je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tim povodom pripremilo protestnu notu Turskoj, ali da još nije odlučeno da li će ona biti uručena.

Govoreći o ekonomskim posljedicama ukrajinske krize, Vučić je istakao da cijene nafte, gasa, struje, uglja, pšenice i drugih strateških roba skaču svakodnevno vrtoglavo i da velike zemlje kupuju sve zalihe, što dodatno otežava njihovu nabavku.

Ipak, kako je objasnio, Srbija se dobro obezbijedila za naredni period i ima dovoljno energenata i hrane.

(Srna)

Članak VUČIĆ O ISKLJUČENJU RUSIJE IZ UN: Bio bi to okidač za promjenu rezolucije 1244 se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *