„VODA JE BILA ZELENA“Mladi vaterpolisti zbog hlora završili u bolnici, roditelji ogorčeni

U istom objektu treniraju i drugi klubovi, plivači, postoje termini i za građane, a SPC “Prozivka” je pod ingerencijom Javno komunalnog preduzeća “Stadion”.

Roditelji su ispričali da trening počinje uveče u 19.30, i da po djecu uvijek odlaze u 21.15. Međutim, ovog petka su djecu zatekli napolju. Pojedina djeca su ispričala da je voda u malom bazenu bila zelena i da je sve smrdilo na hemijsko sredstvo za čišćenje “domestos”.

Iste večeri veliki broj djece je sa roditeljima potražio ljekarsku pomoć. Jedno dijete je bilo i hospitalizovano, ali je otpušteno na kućno liječenje u subotu popodne, rečeno je Blicu u VK “Spartak”, a prema riječima majke dvanaestogodišnjeg dječaka, člana vaterpolo kluba, njen sin je u petak uveče i subotu kašljao, a u subotu uveče zbog jakog kašlja i loše reakcije ga je odvela u Dječji dispanzer.

– Doktorka je potvrdila trovanje. Moj sin je dobio injekciju odmah i upućeni smo na inhalacije kod kuće. U isto vrijeme su u dispanzeru bila još tri dječaka sa roditeljima, i za dvoje znam da im je isto potvrđeno i da su dobili injekcije „Lemoda“. Svako od njih je različito odreagovao i pojedina djeca su morala da se inhaliraju odmah u ambulantnim uslovima. Takođe, čula sam da je u prepodnevnoj smjeni u toj zdravstvenoj ustanovi bilo najmanje 20 djece sa istim tegobama, i svi su bili u petak na bazenu – kaže Gordana Uskoković, majka dječaka koji trenira vaterpolo.

Dok je u petak vozila kući sina i njegova dva drugara, svi su kašljali već u automobilu, a jedno dijete koje je asmatičar je završilo u Hitnoj pomoći te večeri.

– Nazvala sam isto veče Hitnu pomoć i rekli su mi da je već bilo više roditelja sa djecom koja su bila na bazenu. Posavjetovali su me da sinu dajem mlijeko i da pratim njegovo stanje. Ovo nije prvi put da se desi ovako nešto i svi smo ogorčeni. Tvrde nam da je voda u redu, a djeca nam dolaze ispucalih dlanova i stopala zbog velike količine hlora. Stupićemo u kontakt i sa ostalim roditeljima i da vidimo šta ćemo preduzeti – kaže majka.

Nakon što su djeca zbog velike količine hlora otpuštena u petak ranije s treninga, sutradan, u subotu, u istom objektu održano je takmičenje plivača. Prema saznanjima Blica sva djeca koja su učestvovala na tom takmičenju su dobro, jer najvjerovatnije da je isparila prekomjerna količina hlora koja je ugrozila zdravlje vaterpolista prethodnog dana.

Među djecom koja su zatražila pomoć ljekara su i djevojčice koje treniraju vaterpolo i prvotimci, a kako je ispričao Rade Bulatović, otac sedamnaestogodišnjaka koji je inhaliran i kome je terapija data u Opštoj bolnici nakon boravka u SPC „Prozivka“ u petak, uglavnom su stariji članovi kluba zadobili, po težini simptoma, srednje trovanja hlorom.

– Smatram da je neko nestručno radio na održavanju i da je prekomjerna količina hlora uzrok zdravstvenih tegoba djece. Gušili su se i jako su kašljali, jednom riječju otrovali su se. U prvom timu skoro svi imaju neki problem. Važno je da su bolje sada – kaže otac.

Laslo Joža, predsednik VK „Spartak“ kaže da su bili u kontaktu sa direktorkom JKP „Stadiona“ i rečeno im je da će se utvrditi zbog čega je došlo do problema koji su prouzrokovali zdravstvene tegobe kod djece.

– Zdravlje djece je na prvom mjestu i najvažnije i brinemo zbog svega što se dogodilo. Nadam se da će ovo biti velika pouka za sve koji rade na održavanju bazena da se ovo ne smije ponoviti nikada više. Svakako se mora utvrditi da li postoji nečija lična odgovornost. Tu trenira još mnogo djece, ali zamislite, vjerovatno da se taj akcident dogodio u samo jednom ograničenom periodu, i samo naša djeca iz VK „Spartak“ su pretrpjela posljedice – kaže Laslo Joža.

Napominje da nije u pitanju tehnički kvar koji bi izbacio bazen iz pogona, već se vjerovatno radi o isparavanju tekućeg hlora koji je bio ubačen u mali bazen i u vazduhu je došlo do reakcije koja je izazvala tegobe kod djece, a vremenom se to samo saniralo, odnosno, povuklo iz vazduha, piše Blic.

– Nesrećna je svakako okolnost i zato treba sve istražiti detaljno – poručuje predsjednik kluba.

“Blicu je u JKP „Stadion“ rečeno da pitanja uputi pismeno i da će na njih odgovoriti čim budu bili u mogućnosti. Odgovori još uvijek nisu stigli.

(Srpskainfo)

 

Članak „VODA JE BILA ZELENA“Mladi vaterpolisti zbog hlora završili u bolnici, roditelji ogorčeni se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *