VJEŠTAK NA SUĐENJU OPTUŽENIMA ZA UBISTVO: Slaviša Krunić upucan u vrat iz blizine

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu kazao vještak odbrane optuženog  Benedija Đukanovića (54), balističar Vojin Maštruko iz Zagreba.Osim Đukanovića u ovom slučaju za ubistvo su optuženi  Emilio Baldo (54) te  bivši radnik „Sektora Sekjuritija“ Rodoljub Gajić koji odgovara samo za pomaganje.
U zločinu je učestovao i Željko Kovačević koji je ubijen u razmjeni vatre.Vještak Maštruko je kazao da je na osnovu vještačenja kolege medicinske struke Vede Tuce i na osnovu tragova prskotina krvi i mozga utvrdio da je Krunić pogođen iz blizine u vrat.

– Na stropu automobila iznad zadnjeg sjedišta  vidljivi su tragovi krvi i mozga, a na vratu Krunića se vide tragovi gareži i velika je rana koja nastaje od pucanja iz nepsoredne blizine, prislona na kožu. Pucano je iz unutrašnjosti kabine vozila, rekao  Maštruko.

On je, odgovarajući na pitanja  predsjednika sudskog  vijeća Baranimira Jukića, potvrdio da na stropu vozila nije našao oštećenje od metka.

Sudiju je interesovalo da li je pomenuta rana mogla nastati od rikošeta metka i na osnovu čega tvrdi da je Krunić pogođen iz blizine i u unutrašnjosti  vozila. Maštruko tvrdi da se ne radi od rikošetu jer oko rane ima gareži, a i nema drugih tragova rikošeta.

Ovaj vještak je još pojasnio da je na osnovu tragova čahura koje su evidentirane u zapisniku o uviđaju i skici lica mjesta, utvrdio da je na vozilo pucano sa svih strana.

– Prvo je pucano s desne, a zatim sa prednje, te s lijeve i zadnje strane vozila. Napadači su ga obilazili, kazao je Maštruko koji tvrdi i da Krunićev vozač  Goran Iliić nije ranjen dok je bio u vozili, već napolju.

– Na to ukazuje da u autu nema tragova krvi na mjestu gdje bio vozač kao ni da ni jedan hitac nije prošao kroz kabinu u predjelu njegovih nogu kako bi ga pogodio u koljeno kazao je Maštruko.

Republički tužilac mu je pokazala fotografiju sa uviđaja na koj se vidi da na patosnici ispred vozača imaju mrlje, koje su, kako tvrdi, sigurno krv.
Vještak Maštruko je kazao da tu fotografiju nije vidio, a da pregledom vozila koje je uradio nije našao tragove krvi. Odbrana je istakla da mrlje mogu biti i ulje jer tužilaštvo to nije vještačilo.

Vještak Maštruko tvrdi i da   ubijeni napadač Željko Kovačević nije pogođen s mjesta gdje su pronađene čahure od pišptlja „glok“ ukoliko se u vrijeme pucnjave nalazio na mjestu gdje pronađen mrtav.

-On je pronađen 46 metara udaljen od zadnje strane vozila. Njegov položaj u odnosu na vozilo je niži za devet metara i tu je nagib puta 11.7 stepeni“ pojasnio je Maštruko.

Saslušanje vještaka Tuce je odgođeno je za mart zbog nedostatka vremena.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Đukanovića i Baldu terete da su zajedno sa ubijenim napadačem Željkom Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića terete za pomaganje jer je odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga.

Branilac optuženog Đukanovića, Tatjana Savić prigovorila je načinu ispitivanja sudije Jukića  u vezi sa tvrdnjom da je kruničć pogođen iz bliizine i iz unutrašsoti auta te rekla rekla da je pristrasan i laik.

-Laik za ovo jesam i zato i ispitujem vještaka da tačno utvrdimo činjenice. Sud ima pravo da pita. Kazniću vas sa 5.000 KM ako nastavite da govorite šta sud može da radi i kako da pita. Moramo razjasniti zašto  se ne ovdje radi o rikošetu, rekao je Jukić.

(Glas Srpske)

Članak VJEŠTAK NA SUĐENJU OPTUŽENIMA ZA UBISTVO: Slaviša Krunić upucan u vrat iz blizine se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *