(UŽIVO) UKRAJINSKA DELEGACIJA STIGLA U BJELORUSIJU: Putinovo naređenje nema dvostruko značenje

Basurin upozorio da DNR snage prilaze Mariupolju
Portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin izjavio je da snage DNR prilaze Mariupolju, te da grad uskoro može biti u potpunosti blokiran.
Takođe je saopštio da je u toku snažno granatiranje zapadnih predgrađa Donjecka i Gorlovke.
Prema njegovim riječima, u Donjecku se nadaju da će ukrajinski vojnici u Mariupolju razoružati nacionaliste i tako spasiti živote civilnog stanovništva.

Peskov o nuklearnim snagama Rusije

Naređenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da strateške nuklearne snage pređu u stanje pune pripravnosti ne može se tumačiti drugačije nego kao takvo, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prema njegovim riječima, za naređenje ruskog predsjednika ne treba drugačije tumačenje.

– Šta tu treba da se shvati jer nema neko drugo značenje niti `duplog dna`. Jasno je rečeno da su strateške snage u punoj borbenoj gotovosti. To je izvršno naređenje vrhovnog komandanta – naglasio je Peskov.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je nešto ranije da Putinova objava da su ruske nuklearne strateške snage stavljene u stanje pripravnosti predstavlja retoriku osmišljenu da se skrene pažnja sa operacije u Ukrajini i da nije povezana sa praktičnim koracima za upotrebu tog oružja.

Prema njegovim riječima, način na koji je ruski predsjednik objavio vijest o pripravnosti nuklearnih snaga nije povezan sa procedurom za taj postupak.

Volas je rekao da, prema njegovoj procjeni, to predstavlja samo pominjanje nuklearnog oružja u medijskom prostoru i nije povezano sa bilo čim određenim u strukturama tih snaga

 

Gutereš naglasio da sukobi vode kršenju ljudskih prava

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da eskalacija ruskih vojnih operacija u Ukrajini vodi u sve veća kršenja ljudskih prava i da UN pomno prati situaciju uz pomoć timova na terenu.

  • Eskaslacija vojnih operacija Ruske Federacije u Ukrajini vodi do eskalacije kršenja ljudskih prava. Moramo pokazati svim ljudima u Ukrajini da smo uz njih u najtežim trenucima – rekao je Gutereš u snimljenom govoru koji je pušten na otvaranju sednice visokog komesarijata UN za ljudska prava u Ženevi, preneo je Rojters.

 

Zelenski traži hitan prijem u EU 

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina traži od Evropske unije hitan prijem po novoj posebnoj proceduri.

Zelenski je u video obraćanju rekao da je Ukrajina zahvalna svojim partnerima što su uz nju, prenosi agencija UNIAN.

  • Naš cilj je da budemo zajedno sa svim Evropljanima i, što je najvažnije, da budemo ravnopravni – istakao je Zelenski.

Dodao je da je siguran da Ukrajina to zaslužuje i da je to moguće.

 

Delegacije u pregovorima 

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtjev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. Tri dana kasnije ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je o početku specijalne vojne operacije u regionu.

Ključno pitanje pregovora za ukrajinsku stranu je postizanje trenutnog primirja i povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije, saopštila je kancelarija Zelenskog na početku mirovnih pregovora u Belorusiji.

Ukrajinska delegacija stigla je ranije helikopterom na mjesto pregovora sa Rusijom, navodi dopisnik RIA Novosti.

Kabinet predsjednika Ukrajine saopštio je da se u delegaciji nalaze: ministar odbrane Aleksej Reznikov, šef frakcije Sluge naroda David Arakhamia, zamjenik ministra inostranih poslova Nikolaj Točicki, savjetnik šefa predsjedničke kancelarije Mihaila Podoljaka, poslanik Vrhovne rade Rustem Umerov i Andrej Kostin, prvi zamjenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi.

 

Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo stanovnike Kijeva na evakuaciju

Oni to mogu da urade auto-putem prema Vasilkovu, gradu koji se nalazi 20 kilometara jugozapadno od prestonice, navodi se u saopštenju u kome se dodaje da je „ovaj pravac otvoren i bezbjedan“.

Ministarstvo je dodalo da Rusija „napada samo vojne objekte“ i insistira na tome da civilno stanovništvo neće biti ugroženo.

Poziv je stigao uoči razgovora ukrajinske i ruske delegacije u Belorusiji.

Predsjednik Volodimir Zelenski je u javnom obraćanju iz Kijeva rekao da ima mala očekivanja od pregovora. Njegova zemlja ne namjerava da se preda, dodao je.

Ukrajinska vlada je ranije podijelila vatreno oružje civilima, pustila je iz zatvora prestupnike sa vojnim iskustvom i pozvala ljude da pripreme zapaljive bombe za borbu protiv ruskih trupa.

 

(Agencije)

 

Članak (UŽIVO) UKRAJINSKA DELEGACIJA STIGLA U BJELORUSIJU: Putinovo naređenje nema dvostruko značenje se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *