UPOKOJIO SE IGUMAN JOIL BULATOVIĆ: Čuvao ćivot Svetog Vasilija Ostroškog

Otac Joil upokojio se nakon kraće bolesti u svojoj zadužbini Manastiru Ćirilovcu, gdje će biti i sahranjen, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Rođen je 1940. godine kao Jošo Bulatović u selu Smrčje kod Kolašina.

Zanimanje za duhovnost i Crkvu pokazivao je od rane mladosti i za rukovođenje u crkvenom životu odabrao je čuvenog vitovničkog starca Tadeja, koji je dugo bio njegov duhovni savjetnik.

Odlučio je nakon nekoliko posjeta Svetoj zemlji, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, da se posveti podvižničkom životu.

Bio je aktivni član duhovne zajednice koja se u manastiru Ćelija Piperska formirala krajem osamdesetih godina. U jednom periodu života bio je čuvar ćivota Svetog Vasilija Ostroškog.

Gradnju svoje zadužbine manastira Ćirilovac na svom imanju kod Kolašina počeo je sredinom devedesetih i od 1999. godine je postavljen za igumana manastira.

Iako je manastir zabačen u planinama i do njega vodi makadamski put, stotine ljudi je svakog dana dolazilo za savjet, molitvu i ispovijest.

Otac Joil je podigao i crkvicu na vrhu Bjelasice po imenu Ključki Tavor, posvećenu Preobraženju Gospodnjem, a koja je rađena kao vjerna kopija srušene lovćenske crkve.

Muški manastir posvećen Bogorodici Jerusalimskoj u neposrednoj je blizini manastira Ćirilovca.

(SRNA)

Članak UPOKOJIO SE IGUMAN JOIL BULATOVIĆ: Čuvao ćivot Svetog Vasilija Ostroškog se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *