U toku razvoj skice svetlosnog jedra za put na Alfa Kentauri

U toku je razvoj nacrta međuzvezdanog svetlosnog jedra koje bi trebalo da vuče svemirske brodove. Jedro bi trebalo da bude gurano svetlošću, a istraživači trenutno razmatraju dizajn i najpogodnije materijale koji će omogućiti da tehnologija funkcioniše.

PCPress.rs Image

Do Alfa Kentaura za samo 20 godina

Kao deo “Breakthrough- Starshot Initiative” projekta, razvija se i ideja međuzvedanog svetlosnog štita, koji će biti dizajniran tako da ga svetlost gura kroz svemir. Podsećanja radi, NASA-ine sonde Voyager 1 i 2 prvi su objekti koji su napustili naš solarni sistem. Kako su svemirski programi i projekti sve ozbiljniji, rađaju se i hrabre ideje o putovanjima van solarnog sistema. Dve nove studije bave se upravo problemom dizajna svetlosnog štita. U njima se govori o tome kako štit treba da se talasa i ima šablon nalik mreži. Osim toga, predloženi su i materijali.

Ovakva istraživanja trebalo bi da iznedre rešenje za putovanje na Alfa Kentauri, zvezdu najbližu našem solarnom sistemu. Štit će biti dizajniran tako da nosi sondu veličine mikro-čipa koja će, putem ove tehnolgije, do pomenute zvezde doći za 20 godina. Pošto je Alfa Kentauri od Sunca udaljena 4,3 svetlosne godine, procene nekih stručnjaka su da bi, uz postojeće tehnolgije, putovanje do zvezde trajalo 6300 godina. Ako se sa svetlosim štitom stiže za 20 godina, u potpunosti je opravdano uložiti novac u ovo jedro.

Izvor: Space

The post U toku razvoj skice svetlosnog jedra za put na Alfa Kentauri first appeared on PC Press.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *