U Šekovićima počinje snimanje filma o ratnom putu doktora Zorana Stankovića

Okupljanje građana je kod spomen-sobe u Šekovićima sutra od 8.30 časova.

Podršku snimanju filma pružiće lokalna zajednica i načelnik opštine Miladin Lazić koji je pozvao građane da u što većem broju prisustvuju snimanju i da za ovu priliku obuku tamniju odjeću.

Patolog Zoran Stanković sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka obavio oko 7.500 obdukcija i identifikacija nastradalih srpskih civila i vojnika od Hrvatske, preko BiH do Kosova i Metohije.

Film „Svjedok“ prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima doktora Stankovića koja se tiču njegovog boravka na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja. Nažalost, neposredno pred početak snimanja, doktor Stanković je iznenada preminuo.

Ovaj film će zajednički realizovati Radio-televizija Republike Srpske i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, s akcentom na biografiji, svjedočenju i arhivskoj građi najpoznatijeg srpskog patologa.

Prvi kadrovi filma „Svjedok“ snimljeni su krajem prošle godine u Beogradu.

Predviđeno je da film bude sniman na pet lokacija masovnih grobnica, gdje su izvršeni ratni zločini nad srpskim narodom – u Kravici, Mrkonjić Gradu, Brodu, Šekovićima i Zvorniku. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *