TRGOVINA LJUDIMA: U Orašju pronađeni migranti i maloljetnici

Tužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, u okviru obimne istrage koja se provodi u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije kao i krijumčarenja lica, od ranih jutarnjih časova koordinira aktivnosti i pretrese koji se provode na području Orašja i okoline.

Aktivnosti se odnose na prikupljanje dokaza o počiniocima krivičnih djela trgovine ljudima. U ovom predmetu prikupljeni su dokazi da osumnjičena lica iz migrantske populacije, zloupotrebljavajući težak položaj žrtava koje su takođe iz migrantske populacije, a borave na području BiH, vrše zlostavljanje i iskorištavanje žrtava, među kojima ima i maloljetnih lica.

U saopštenju se precizira da su pretres u ranim jutarnjim časovima izvršili pripadnici Centralne istražne kancelarije i Jedinice granične policije Orašje, uz asistenciju službenika Službe za poslove sa strancima, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Među pronađenim licima su osumnjičeni za krivično djelo međunarodna trgovina ljudima /seksualna eksploatacija/.

Prilikom pretresa pronađen je veći broj mobitela, hladnog oružja, novac, te ostali predmeti koji potiču od izvršenja krivičnog djela, te dokazi da je navedena organizovana grupa na seksualnoj eksploataciji maloljetnih muškaraca dosad zaradila više od 150.000 evra.

Maloljetna lica, zatečena prilikom pretresa, privremeno su smještena u kampu Ušivak do smještanja u sigurnu kuću.

Rad na predmetu se nastavlja pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni počinioci i žrtve su iz migrantske populacije koja boravi u BiH, uglavnom državljani Afganistana i Pakistana.

Tužilaštvo BiH i partnerske institucije i agencije nastavljaju intenzivan rad u ovom predmetu.

Članak TRGOVINA LJUDIMA: U Orašju pronađeni migranti i maloljetnici se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *