TEGELTIJA: Sud BiH je dužan da izda međunarodnu potjernicu za Mahmuljinom

Tegeltija je naveo da je to potrebno uraditi jer Mahmuljin, koji se nije odazvao pozivu Suda BiH, a taj rok je bio 23. novembar, sada i zvanično ima status lica nedostupnog organima BiH, odnosno lica u bjekstvu.

– U ovu situaciju smo došli jer je Sud BiH propustio da u vremenu od pravosnažnožnosti presude preduzme mjere koje bi spriječile Mahmuljina da napusti BiH, bilo da se radi o pritvoru ili mjerama oduzimanja putnih isprava – pojasnio je Tegeltija.

Propuštajući da preuzme ove mjere, Tegeltija je naveo da je Sud BiH svojim nečinjenjem direktno omogućio Mahmuljinu izbjegavanje odlsluženja kazne po pravosnažnoj presudi za ratne zločine.

On smatra da se ipak moraju istražiti sve okolnosti koje su dovele do toga da Sud BiH, nakon pravosnažnosti presude, propusti izricanje mjera koje bi onemogućile da Mahmuljin izađe iz BiH i na taj način izbjegne izdržavanje pravosnažne kazne za ratne zločine.

Prema njegovim riječima, sa tim bi se morali pozabaviti i Kancelarija disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH.

Osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije se odazvao pozivu Suda BiH za uručenje uputnog akta za izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, potvrđeno je Srni u Sudu BiH.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu, ali, umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

(Srna)

Članak TEGELTIJA: Sud BiH je dužan da izda međunarodnu potjernicu za Mahmuljinom se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *