SVUDA SU OKO NAS! Evo kako da prepoznate manipulatore

Mnogi se pitaju kako prepoznati te kako izmanipulisati manipulatora. Iako to nije nimalo jednostavno, manipulatore je moguće razotkriti, a u nastavku teksta saznajte i kako.

Manipulator – psihologija
Manipulator može biti svako. Čak možemo zaključiti da smo svi mi ponekad neka vrsta manipulatora iako toga često nismo svjesni.

Gledajući sa stručne strane, manipulacija kao vrsta poremećaja ne postoji, ali se često javlja kao simptom nekih poremećaja ličnosti kao što su antisocijalni poremećaj ličnosti (npr. psihopati), granični poremećaj ličnosti ili narcisoidni poremećaj ličnosti.

Takođe, manipulatori često podsjećaju na osobe koje boluju od bipolarnog poremećaja, ponajviše zato što se njihovo raspoloženje i ponašanje mijenja zavisno o tome kome se obraćaju.

Međutim, važno je naglasiti da nije pravilo da manipulacija dolazi s nekim poremećajem. Većina zdravih pojedinaca može biti savršena vrsta manipulatora koju ćete teško prepoznati.

No, sa psihološke strane, pojam manipulatora nije jednoznačno definisan, a njihovo ponašanje se opisuje uglavnom kroz upravljanje drugim ljudima i njihovim postupcima kako bi dobili ono što žele.

Ko su manipulatori?
Iako se češće pojam manipulatora koristi u muškom rodu, nevjerojatno izvrsne su i žene manipulatori kojih itekako ima u velikom broju.

Manipulatori se često nalaze na visokim pozicijama u poslovnom svijetu zato što dobro znaju što napraviti da dođu do takvih pozicija. Bolje rečeno, znaju koga trebaju aktivirati da im pomogne u tom naumu stoga se nemojte začuditi ako shvatite koliko su vam brojni manipulatori na poslu.

Manipulatori se vješto koriste vašim manjkom samopouzdanja kako bi saznali kako dišete tj. kako gledate na svijet. Obično su im žrtve oni koji su slabiji od njih i koji nisu dovoljno čvrsti u svojim odlukama.

Kako prepoznati manipulatora?
Manipulatori su prema svojim žrtvama izrazito pažljivi na samom početku. Obasipaju ih komplimentima, ljubazni su i žele im udovoljiti. Nakon što saznaju sve o svojoj žrtvi i načinu reagovanja na životne okolnosti, spremni su za manipulaciju.

Na neki način možemo reći da su manipulatori zlostavljači u emocionalnom smislu. Naime, oni su toliko sposobni uvjeriti osobu da nije u pravu da vas čak mogu okriviti za stvari koje niste niti učinili. Vole nabijati osjećaj krivnje, a pritom često koriste neke moralne fraze kojima naglašavaju vrijednosti koje ni sami ne poštuju.

Manipulatori često koriste izraze kojima vas potiču na akciju da se opravdate. Na primjer, često vole koristiti rečenice poput „Nisi me razumio!“ ili „Razmisli dobro o čemu ti pričam!“ zato što na taj način bude u vama sumnju da zaista niste dobro razumjeli što su htjeli reći.

U svakom slučaju, potiču vas da pristanete na ono na što vas nagovaraju, a na kraju čak i uspiju u tome jer smatrate da ipak postoji neka dublja svrha takvih postupaka. Drugim riječima, manipulator vas navodi da sami poduzmete akciju, a da niste ni svjesni da sve radite kako biste ostvarili isključivo njegove ciljeve.

Manipulatori i ljubav
Vjerojatno se nećete iznenaditi kada shvatite da su manipulatori u ljubavi zaista odlični. Početak svakog bliskog odnosa s njima je zaista prepun emocija koje niti sami ne možete zamisliti. S obzirom na to da im je jača strana laskanje i davanje komplimenata, jako dobro znaju kako postupati s vašim emocijama, ali samo u vlastitu korist.

Manipulatori često prekidaju odnose i započinju nove. Razlog tome je vjerojatno taj što im nakon nekog trenutka postanete beskorisni pa se okreću nekome tko im može biti od veće koristi. Stoga se rijetko može pronaći manipulator u braku bez nekoliko prethodnih razvoda.

Manipulatori Vas lako mogu uvjeriti da ste krivi za propadanje veze želeći Vas time potaknuti da poduzmete sve da ih ponovno pridobijete. Oni zapravo uživaju u tome, a onda kada im postane dosadno, odlaze i nastavljaju sa svojim životom s nekim drugim.

Kako nadmudriti manipulatora?
Prije bilo kakvog pokušaja razotkrivanja manipulatora, morate biti svjesni svojih prava i ne dozvoliti drugome da ih krši. Isto tako, vaši postupci bi trebali biti isti, odnosno morate znati do koje granice smijete ići, a da ne naštetite drugima.

Najbolja obrana od manipulatora je izbjegavanje istih. Ako uočite da netko ima sklonost manipuliranju, bolje bi bilo da nemate posla s njim zato što ćete vjerojatno završiti kao njegova žrtva i upasti u njegove zamke. No, ako ste dovoljno hrabri, možete ga pokušati nadmudriti.

S obzirom na to da su manipulatori jako egocentrične osobe, bilo kakvo usmjeravanje pitanja na njihov ego im može koristiti, ali vi možete postaviti pitanja tako da ih posramite i nadmudrite. U tim situacijama su najbolja istraživačka pitanja na koja je teško dati neki manipulativan odgovor.

Na primjer, ako od vas traži da nešto napravite za njega, pitajte ga koliko je to zapravo razumno i kakve koristi Vi imate od toga. Dobra obrana bi također bila da ispitate njegova očekivanja tako da provjerite misle li zaista da ćete Vi to tako lako napraviti.

Potaknite ih na sumnju i nesigurnost jer će se u takvim situacijama izgubiti. To možete postići tako da u onim trenucima kada manipulator nešto zahtijeva od vas, samo diplomatski odgovorite da ćete razmisliti o tome. Tako on nije dobio brzu reakciju, a ujedno ste ga stavili na čekanje i ignorirali njegovu tzv. veličinu i moć što njemu zaista jako teško pada.

Takođe nemojte dozvoliti da manipulator osjeti vašu slabost. Pokažite da niste pasivni i da znate reagovati te se suočiti s njim. Nemojte se bojati odlučno reći „ne“ i čvrsto odbiti njegov zahtjev. U onom trenutku kada se krenete predomišljati, on je već na pola puta do ostvarenja svoga cilja.

(KRENUTI ZDRAVO)

Članak SVUDA SU OKO NAS! Evo kako da prepoznate manipulatore se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *