Svaka žena treba da jede ove semenke kada napuni 50 godina!

Semenke su odličan izvor vitamina i proteina, kao i minerala i jedinstvenih eteričnih ulja. Imaju lekovito dejstvo na naš organizam i zato se preporučuju posebno ženama starijim od 45 godina. Poznato je da tokom najvećih hormonalnih promena, tokom menopauze, žene treba da promene ishranu ili da u ishranu dodaju neke jedinstvene sastojke koji će blagotvorno uticati na zdravlje, pomoći u ublažavanju simptoma tokom hormonalnih promena, pomoći u održavanju vitalnosti i blistave i zategnute kože.

Tokom menopauze hormon estrogen počinje da opada, što često dovodi do nakupljanja viška kilograma, povećanja holesterola, pa čak i drugih zdravstvenih problema. Zbog toga je neophodna promena u ishrani i promenjen način života ako želimo da što više sprečimo sve gorenavedene negativne aspekte i prelazak u drugi period života.

Pravi izbor koji se može uvrstiti u našu ishranu mogu biti semenke, koje se smatraju osnovnim gradivnim elementima omega 3 masnih kiselina, koje sprečavaju iznenadne valunge žena u menopauzi, smanjuju noćno znojenje i značajno smanjuju visok nivo triglicerida. U nastavku otkrijte koje su to 4 semenke koje obavezno treba da uvrstite u ishranu tokom premenopauze ili menopauze.

Čia semenke

Čia semenke su izuzetno male, ali su neverovatno bogate hranljivim materijama. Neophodan sastojak drevne ishrane Asteka i Maja, ove semenke su vekovima bile nadaleko hvaljene, upravo zbog svojih zdravstvenih prednosti. Antioksidansi, minerali, vlakna i omega-3 masne kiseline u čia semenkama mogu poboljšati zdravlje srca, podržati jake kosti i poboljšati regulaciju šećera u krvi.

Čia semenke su bogate omega 3 masnim kiselinama, za koje se kaže da ih ima više od samog lanenog semena. Sadrže antioksidante, a samo 2 supene kašike ovog semena imaju 18% kalcijuma i 4 grama proteina. Imaju nizak sadržaj holesterola i natrijuma i bogati su vlaknima, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Kombinujte dodatak čia semenki u smutije, jogurte i napravite divan i ukusan čia puding, ali možete ih dodati i ovsenim pahuljicama.
Čia semenke su pune antioksidanata, supstanci koje pomažu da se ubrza proces regeneracije kože i spreče dalja oštećenja. Takođe mogu povećati nivo kolagena, što zauzvrat daje zategnutu i ​​blistavu kožu.

Laneno seme

Laneno seme je najčešći biljni izvor omega-3 masnih kiselina, sadrži i vlakna, antikancerogene supstance ili lignane koji smanjuju noćno znojenje žena u menopauzi, omega-6 masne kiseline, visokokvalitetne proteine (20%), vitamine B1, B2, C i E, cink i gvožđe.

Laneno seme pomaže u podmlađivanju kože, poboljšava varenje, ubrzava metabolizam i eliminiše višak kilograma. Ako zaista želimo da maksimalno iskoristimo laneno seme, potrebno je da pre upotrebe sameljemo laneno seme, samo ćemo tako iz njega dobiti što više njegovih hranljivih materija i sprečiti da seme jednostavno pređe kroz naš digestivni trakt. Kada jedemo laneno seme, moramo da vodimo računa o unosu dovoljno vode, jer ove semenke vezuju mnogo vode, a ako nema dovoljno vode u crevima i telu, doći će do zatvora, umesto pravog efekta koji laneno seme može imati na naš metabolizam.

Susam

Susam je odličan izvor proteina, kalcijuma i magnezijuma. 100 g susama sadrži folnu kiselinu koja je neophodna ženskom organizmu, a samo 2 kašičice ovog semena ojačaće kosti, zglobove i ubiti želju za slatkišima. Uspešno se bori protiv raka i poboljšava opšte zdravlje. Ove semenke su izuzetno hranljive, poseduju veliku količinu mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, triptofana, kao i cinka koji obezbeđuje lep i zategnut izgled kože, vitamina B, fosfora, vlakana i proteina i zdravih masti.

Pošto susam sadrži velike količine proteina, neophodan je za zdravlje žena tokom menopauze, jer su proteini ključni gradivni blok hormona i svih ćelija u našem telu. Takođe, blagotvorno deluje na digestivni trakt i otklanja nadimanje.

Kinoa
Kinoa sadrži 9 esencijalnih proteina, vitamine, aminokiseline, enzime i važne minerale. Kinoa je odlična zamena za meso, jer sadrži visoku vrednost proteina. Pomaže u opuštanju mišića tela i krvnih sudova, ali i u borbi protiv raka, dijabetesa i ateroskleroze. Kinoa sadrži nekoliko biljnih jedinjenja koja mogu imati koristi za zdravlje na nekoliko načina.

Dva flavonoidna biljna jedinjenja koja su posebno dobro istražena su kvercetin i kempferol. Ovo su glavni flavonoidi koji se nalaze u kinoi. Kvercetin i kempferol imaju antiinflamatorna svojstva i deluju kao antioksidansi u telu, što znači da pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali.

Konzumiranje hrane bogate flavonoidima, kao što je kinoa, može pomoći u unapređenju opšteg zdravlja, dok kinoa uspešno sprečava kardiovaskularne bolesti, starenje kože i kostiju i jača kosu i nokte.

Izvor: Elle Si

Naslovna fotografija: Swapnll Dwivedi/Unsplash

The post Svaka žena treba da jede ove semenke kada napuni 50 godina! appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *