SUTRA ZAVRŠNE RIJEČI U PREDMETU „VELIKI PARK“: Suđenje Vikiću za ratne zločine

U predmetu „Veliki park“, osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Prema optužnici, oni su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Tužilaštvo je u završnim riječima zatražilo osuđujuću kaznu zbog ubistva zarobljenih pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

– Smatram da su sasvim jasno utvrđene činjenice i da su optuženi počinili krivično djelo protiv ratnih zarobljenika. Sudsko vijeće može sasvim jasno i van razumne sumnje zaključiti da su optuženi odgovorni za počinjeno krivično djelo – navela je u završnim riječima tužilac Tužilaštva BiH Vesna Ilić.

U optužnici je navedeno da su optuženi bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim tijelima još traga.

Ročište je zakazano za 9.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

(SRNA)

Članak SUTRA ZAVRŠNE RIJEČI U PREDMETU „VELIKI PARK“: Suđenje Vikiću za ratne zločine se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *