Sudnji dan za Metu?

Da li će odluka EU o privatnosti podataka zadati najteži udarac Meti?

PCPress.rs Image

Dan D se približio

Google se nedavno suočio sa tužbama kada je u pitanju upotreba „kolačića“. Do sada Google je pokazao značajnu volju da ukine praćenje podataka korisnika. Naime, do 2023. godine kolači treba da budu ukinuti kada je u pitanju Google, dok se razvija sistem kako da se reši pitanje praćenja i prikupljanja podataka na Andorid uređajima. Sa druge strane, Apple je primorao programere da pitaju korisnike za dozvolu kada je u pitanju prikupljanje podataka. Jedino se Meta i dalje oslanja na skriveni kod koji prikuplja podatake.

EU je nedavno pokrenula temu prenosa podataka sa tla Evrope preko Atlantika. Sve je manje volje da se ovi podaci izvoze izvan kontinenta. Već prilikom spominjanja mogućnosti da prenos podataka više neći biti moguć Meta je puna samopouzdanja i arogancije zapretila da će napustiti Evropu. Da se niko nije previše zabrinuo zbog ove mogućnosti pokazuje Irska koja uveliko razmatra zakonitost standardnih ugovornih klauzola koje koriste Meta i Google kako bi prenosile evropske podatke preko okeana.

Analitičari smatraju da je moguće očekivati zaoštravanja politike privatnosti EU što bi moglo u značajnoj meri da ugrozi rad Mete, Googla ali i drugih tehnoloških kompanija koje se koriste komercijalnim podacima Evrope. U prilog njihovoj tvrdnji ide i najnoviji godišnji izveštaj Mete kojim je ukazano da „najverovatnije neće moći“ da nudi usluge Facebook-a i Instagrama u EU, ukoliko im se ukine mogućnost da koriste SCC. SCC je Irska već proglasila za neregularnim i priprema paket mera kako se sasvim rešiti ovog problema.

Facebook je tokom poslednjeg kvartala 2021. godine u EU ostvario prihod od 8,2 milijarde dolara, što je oko četvrtine globalnog prihoda, što je četvrtina prihoda ove kompanije.

Izvor: Indianexpress

The post Sudnji dan za Metu? first appeared on PC Press.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *