„Stanovništvo Vlasenice uznemireno bošnjačkim ratnohuškaškim snimcima“

Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata upozorili su na ratnohuškačke snimke probošnjačkih nacionalista koji su uznemirili stanovnike Vlasenice jer otvoreno provociraju incidente situacije u ovom mjestu, ali u regiji Birač.

Radomirka Duvnjak iz Republičkog odbora za traženje nestalih i supruga poginulog borca rekla je da se radi o okupljanju bošnjačkih ratnih huškača 19. decembra prošle godine u Cerskoj i Vlasenici radi posjete Muratu Avdiću i Aliji Redžiću iz Zenice, pripadnicima tzv. Armije BiH i dobitnici „zlatnog ljiljana“ za zlodjela koja su činili prema Srbima u prethodnom ratu.

Ona je istakla da su ta lica, uz prisustvo većeg broja bošnjačkog stanovništva, u vjerskom objektu na području Cerske, održali ratnohuškački govor, navodeći da je bošnjačko stanovništvo spremno pružiti i oružani otpor, da bi spriječili navodno rušenje ustavnog poretka BiH.

– Istoga dana, u Vlasenici, na groblju „Rakita“, održali su slične govore, a pored Avdića i Redžića istakao se i još jedan tzv. „zlatni ljiljan“, Samir Okić. Imenovani je na podmukao i krajnje perfidan način, kroz otvoreni govor mržnje prema Srbima, iznosio niz neargumentovanih laži, podstičući međuetničke tenzije – navela je Duvnjak na konferenciji za novinare.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nada Ninić rekla je da su zabrinuti i ogorčeni zbog toga što su pripadnici bošnjačkog naroda objavili te ratnohuškačke snimke na Јutjub kanalu, a usmjereni su na narušavanje odnosa Bošnjaka i Srba

– Akteri su prvenstveno pripadnici Policijske stanice Vlasenica bošnjačke nacionalnosti – Muamer Ferhatović, kao organizator i predvodnik, uz učešće Rašida Zekića i Elvira Patkovića, te ostalih pripadnika policije bošnjačke nacionalnosti u Vlasenici – navela je Ninićeva na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama opštinske Boračke organizacije.

Prema njenim riječima, navedena lica obilaze Bošnjake u Vlasenici pozivaju na rat i ispituju raspoloženje bošnjačkog stanovništvaa sa namjerom organizovanja i naoružanja određenih grupa za borbeno djelovanje, a slično djelovanje parainstitucionalnih grupa utvrđeno je na regiji Birač.

Ona je dodala da je Ferhatović poznat po tome što neprestano vrši pritisak i zastrašuje učesnike i borce odbrambeno-otadžbinskog rata, sa namjerom da iznudi lažna svjedočenja protiv Srba u montiranim procesima pred Sudom BiH.

Za navedene aktivnosti, kako je navela, Ferhatović „dobija ogromnu sumu novca, sve prema nalogu Muje Hadžiomerovića, koji vrši funkciju člana Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH“.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Mile Simanić pita kako je moguće da se u Republici Srpskoj protivzakonito održavaju skupovi sa ciljem podizanja tenzija i međuetničke mržnje sa namerom organizovanja bošnjačkog stanovništva za eventualna borbena dejstva, kako su akteri naveli u nedvno objavljenim video-klipovima.

Traže odgovore i zašto nadležni organi ne preduzimaju ništa povodom bošnjačkih istupanja, koja imaju obilježje više krivičnih djela, naročito kada je u pitanju djelovanje policijskih službenika iz Vlasenice.

Simanić je osudio sve one koji svojim postupcima čine da se u Vlasenici djeluje tako da se unose tenzije i nemiri i traži da se zaštite osnovna prava i slobode svih stanovnika Vlasenice, regije Birač, kao i Republike Srpske.

On je istakao da svi u Republici Srpskoj „moraju biti svjesni opasnosti od monstruozne bošnjačke ideologije, koja teži predstaviti Srbe kao isključive i jedine krivce, a koja konstantno mentoriše narušavanje mira na ovim područjima“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *