Šta se dešava u telu nakon što unesemo previše šećera?

Prvo ste odlučni da se odreknete šećera… Da bi došao dan kada ne možete prestati. Iako inače ne jedete belu čokoladu, danas ćete se uhvatiti u koštac s njom, zajedno s tortom i barem dve kugle sladoleda. Čak ni čokolada vaših nećaka nije izuzeta. Da li ste se ikada zapitali šta se događa s vašim telom kada konzumirate previše šećera?

Možda se u tom trenutku stvarno osećate sjajno, ali nakon sat vremena situacija će izgledati posve drugačije. Nažalost, šećer deluje na organizam relativno brzo, i efekti mogu trajati satima, a u narednim redovima pročitajte kako se promene postepeno smenjuju u prvih 60 minuta.

0-15 minuta

Prvi deo tela koji je napadnut šećerom su očekivano zubi i desni. Šećer se u kombinaciji s bakterijama u pljuvački pretvara u kiselo jedinjenje koji nagriza zubnu gleđ.

15-30 minuta

Kada prodre u želudac, šećer ulazi u creva. Tanko crevo ga razgrađuje i natapa, nakon čega se uliva u krvotok. U ovom trenutku, šećer se pretvara u energiju i distribuira u različita mišićna tkiva po čitavom telu. Stoga, na scenu stupa pankreas i proizvodi insulin kako bi proces mogao započeti.

Kako svi imamo višak šećera, telu ne preostaje ništa drugo nego da ostatak pošalje u jetru, koja ga pretvara u mast. Tokom čitavog procesa, sistem nadbubrežne žlezde je zbog tako visokog unosa šećera zaključio da je telo podvrgnuto jakom stresu. Reaguje obrambenim mehanizmom – lučenjem kortizola i epinefrina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i prekomernog znojenja.

Foto: Brooke Lark on Unsplash

30-45 minuta

Krvni pritisak je već povišen, a prekomeran unos šećera izazvao je lučenje dopamina u mozgu. Euforija će brzo početi da popušta, otvarajući put padu nivoa šećera u krvi. Nivo hormona i insulina i dalje je visok dok pokušavaju da se izbore protiv šećera, pa njegov nivo u krvi neizbežno počinje da opada. Javlja se pospanost i razdražljivost, a zatim i glavobolja.

Ovaj drastičan pad nivoa šećera u krvi uzrokuje da hormoni u telu pokušavaju da ukradu što je više moguće jetre natrag kako bi vratili telo u normalu. Uz sve navedeno, proces mogu pratiti bolovi u stomaku i neprijatni gasovi.

45-60 minuta

Rast i pad nivoa hormona potpuno su zbunili fagocitnu ćelijsku aktivnost, što nije dobro za imuni sistem. Tokom sledećih nekoliko sati telo će se manje boriti protiv štetnih bakterija ako dođe u kontakt s njima, što znači i veće šanse za infekciju.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Rod Long / Unsplash

The post Šta se dešava u telu nakon što unesemo previše šećera? appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *