Šta da jedete ako ogladnite pred spavanje

Svima se barem jednom desio scenario u kom su bili u iskušenju da „obiju” frižider upravo pred odlazak na spavanje. Evo kako je moguće rešiti ovaj problem bez griže savesti, i bez praznog stomaka.

Prvo probajte da izbegnete glad

Kako u večernjim časovima ne biste dobili napad gladi, najvažnije je da tokom dana pametno isplanirate obroke. Ako budete neredovno i malo jeli, nutricionisti skreću pažnju na to da će se posledice odraziti uveče. Gledajte da unesete većinu hrane do večere, kao i da konzumirate dovoljno proteina i vlakana. Ipak, onda kada budete „krizirali”, posegnite za dole navedenim predlozima.

Foto: www.pexels.com / Ron Lach

Pirinčana galeta sa kikiriki puterom

Ova mini užinica za pred spavanje predstavlja idealan primer takozvanog „svetog trojstva” u nutricionizmu. U pitanju je kvalitetan spoj proteina, masti i ugljenih hidrata. Kikiriki puter u sebi ima protein i dobre masti, dok pirinčana galeta sadrži ugljene hidrate. Zbog toga će vam tokom noći nivo šećera u krvi biti na zavidnom nivou. Samo izbegnite kikiriki puter koji u sebi ima šećer.

Foto: www.eatingwell.com

Grčki jogurt sa bobičastim voćem i bademima

Kao u prethodnom predlogu, i ovde se susreću ugljeni hidrati (bobičasto voće), proteini (grčki jogurt), i masti (bademi). Bobičasto voće u sebi sadrži antioksidanse, a oni dodatno doprinose dobrom zdravlju. Odaberite borovnice, maline, jagode, kupine, i/ili ribizle. Idealno je da budu sveže, a zamrznute možete samleti u blenderu, pa kao sos preliti preko grčkog jogurta.

Foto: www.almonds.com

Orašasti plodovi prekriveni crnom čokoladom

Često se dešava da se većini ljudi upravo jede nešto slatko pre nego što „zaplove u carstvo snova”. Zbog toga je šaka orašastih plodova prekrivena tamnom čokoladom savršena poslastica. Dakle, cilj je da kontrolišete količinu, i da proverite da li čokolada ima između 70% i 85% kakao delova. Lešnici, bademi, brazilski, pekan i makadamija orah – izvrsni su za ovaj slatki zalogaj.

Foto: www.hazelnuthill.com

Banane

Osim što su ukusne i zdrave, banane ća vam pomoći da lakše zaspite. To je zbog toga što u sebi imaju kalijum koji opušta mišiće, i triptofan koji poboljšava raspoloženje. Jeste da su slatke, ali imajte na umu da je u pitanju prirodni šećer. Jedino kada je logično da ih preskočite, jeste onda kada vam se jede nešto slano.

Foto: www.livescience.com

Orasi

Ako vam stomak pred odlazak na počinak zakrči, to nije dobar znak, jer govori u prilog tome da vam nedostaju kalorije i hranljive materije. Utom stižu orasi, koji su sjajan izvor kalcijuma, magnezijuma i vitamina B. Osim što će vas zasititi, oni ozbiljno pomažu u borbi protiv raznih bolesti, kao što je, na primer, dijabetes.

Foto: www.timesofindia.indiatimes.com

Naslovna slika: www.bbcgoodfood.com i www.health.com

The post Šta da jedete ako ogladnite pred spavanje appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *