SJEVERNI TOK: Obustavljeno sertifikovanje ruskog gasovoda zbog Ukrajine

On je na konferenciji za novinare u Berlinu rekao da se usljed najnovijeg razvoja događaja mora preispitati situacija, posebno oko „Sjevernog toka dva“.

Šolc je istakao da će njemačko Ministarstvo ekonomije preispitati proces sertifikovanja gasovoda „s obzirom na postupke Rusije“.

Njemački kancelar napomenuo je da je zatražio od Ministarstva da preduzme korake radi osiguravanja toga da se u ovom trenutku ne može dogoditi sertifikacija.

„Nadležna odjeljenja Ministarstva ekonomije napraviće novu procjenu bezbjednosti naše isporuke, u svjetlu onoga što se promijenilo u posljednjih nekoliko dana“, dodao je Šolc.

„Sjeverni tok dva“, koji važi za projekat koji je napravio najveće podjele u Evropi, dizajniran je da udvostruči isporuku gasa od Rusije do Njemačke, zaobilazeći pritom tradicionalnu rutu preko Ukrajine, na dnu Baltičkog mora.

Projektu su se suprotstavile pojedine članice EU, ali i SAD i Ukrajina, tvrdeći da on povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije, uskraćuje Ukrajini zaradu od tranzita i čini tu zemlju izloženijom navodnoj ruskoj invaziji.

Njemačka Vlada dugo je tvrdila da je gasovod trgovinski projekat koji donosi raznolikost energetskog snabdijevanja za Evropu. Njemačka, koja je najveća evropska ekonomija, zavisi od Rusije za oko polovinu energetskih potreba.

(SRNA)

Članak SJEVERNI TOK: Obustavljeno sertifikovanje ruskog gasovoda zbog Ukrajine se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *