RUSIJA NIJE POČELA KONFLIKT, VEĆ ŽELI DA GA OKONČA: Moskva kategorična po pitanju sukoba

– Neprijateljstva kijevskog režima i sistematsko istrebljenje stanovnika Donbasa traje već osam godina. Tokom tog rata ubijeno je više od 14.000 ljudi, među njima stotine djece. Tome se moralo stati u kraj. Bilo je neophodno okončati beskrajne prijetnje režima u Kijevu protiv Rusije i Rusija će to i učiniti – rekao je Konašenkov.

Komentarišući situaciju na frontu, on je naveo da su snage Donjecke Narodne Republike okružile Mariupolj, dok su snage Luganska napredovale 23 kilometra uz podršku Rusije i zauzele naselja Novaja Astrahan i Borovenki, prenosi „Sputnjik“.

Smješten na jugoistoku Ukrajine na sjevernoj obali Azovskog mora, Mariupolj je služio kao sjedište glavnog ukrajinskog vojnog i dobrovoljačkog bataljona tokom rata u Donbasu.

Danas se strahuje da će grad zadržati veliku koncentraciju snaga iz puka „Azov“ – otvoreno neonacističke dobrovoljačke jedinice ukrajinske Nacionalne garde.

U ovom gradu, takođe, živi više od 400.000 civila, a ruska vojska je izrazila zabrinutost za sudbinu tih ljudi, navodeći neselektivne artiljerijske napade „Azova“ lanserima „grad“ na područja sa kojih su se njihove snage povukle.

Konašenkov je na današnjem brifingu pojasnio da ruski vojni obveznici nisu uključeni u vojnu operaciju u Ukrajini i da učestvuju samo oficiri i vojnici po ugovoru, od redova do narednika.

On je rekao i da „sva naselja koja su došla pod kontrolu ruske vojske nastavljaju normalno da žive“, sa kritičnom infrastrukturom i transportom u funkciji, a većina gradskih administracija, nakon konsultacija sa ruskom komandom, pristaje na zajedničko sprovođenje zakona radi održavanja reda.

Ministarstvo odbrane objavilo je juče snimak zajedničkih napora ruskih i ukrajinskih snaga da obezbijede prostor oko nuklearne elektrane u Černobilju, sjeverno od Kijeva.

(Sputnjik)

Članak RUSIJA NIJE POČELA KONFLIKT, VEĆ ŽELI DA GA OKONČA: Moskva kategorična po pitanju sukoba se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *