RIZNICA MINERALA I VITAMINA: Četiri razloga zbog kojih je dobro jesti kefir

Ovaj napitak specifičnog ukusa prava je riznica minerala i vitamina, uključujući i dragocjeni B12.

Brojne su zdravstvene prednosti kefira, ali kako piše BBCcgoodfood, ovo su četiri osnovne:
Poboljšava varenje

Stručnjaci smatraju da kefir poboljšava probavu, zbog sadržaja probiotika. Probiotici mogu pomoći u obnavljanju ravnoteže u crijevima, čime se poboljšava varenje. Proces fermentacije takođe pomaže u razgradnji laktoze u mlijeku, tako da postoje određeni dokazi koji ukazuju na to da kefir mogu tolerisati oni koji pate od intolerancije na laktozu. Međutim,o tome bi trebalo da razgovarate sa svojim ljekarom.

Oni sa dijagnostikovanim stanjem kao što je inflamatorna bolest crijeva (IBD) ili sindrom iritabilnog crijeva (IBS) treba da se konsultuju sa ljekarom ili dijetetičarom prije uvođenja fermentisane hrane jer, u nekim slučajevima, mogu pogoršati simptome.

Jača kosti

Zahvaljujući nutrijentima (kalcijumu i vitaminu K2), kefir jača kosti i štiti od preloma. Uz to, redovna konzumacija kefira smanjuje rizik od osteoporoze.

Ublažava upalne procese

U upalne procese u tijelu se ubrajaju brojne bolesti kao što su upala crijeva ili reumatoidni artritis. Protivupalni učinci probiotika su zabilježeni u pojedinim istraživanjima iako je to područje još u razvoju.Čini se da su bakterije mliječne kiseline protivupalne, ali to ne znači da je kefir svemoguć.

Pomaže pri mršavljenju

Postoji povezanost gojaznosti s neravnotežom bakterija u crijevima. Ali, nije poznato o kojim bakterijama je riječ. Neki dokazi ukazuju na to da su lactobacillus vrste bakterija, poput onih koje se nalaze u kefiru, povezane s promjenama u kilaži dok drugi dokazi pokazuju suprotno.

Postoje i razne kefir dijete uz pomoć kojih se može izgubiti višak kilograma, a svakako je bolje umjesto nečeg masnog ili slatkog za užinu ili večeru konzumirati kefir, piše Telegraf.rs.

Članak RIZNICA MINERALA I VITAMINA: Četiri razloga zbog kojih je dobro jesti kefir se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *