PUTIN POSTAVIO TRI USLOVA: Ruski lider saopštio šta Ukrajina mora da učini za kraj krize

Putin je saopštio Makronu da je rješenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuslovno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi bezbjednosti koji uključuju:

– priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom.
– demilitarizacija i denacifikacija ukrajinske države.
– osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

Razgovor je potrajao sat i po. Iz Jelisejske palate su poručili da je Makron ponovio zahtjev međunarodne zajednice da se prekine ruska ofanziva na Ukrajinu i potvrdio potrebu za momentalnim prekidom vatre.

– Tokom dugog telefonskog razgovora na inicijativu francuske strane predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron obavili su ozbiljnu i sadržajanu razmjenu mišljenja o svim aspektima situacije oko Ukrajine – navodi se u saopštenju.

Navodi se da je, trenutku kada počinju razgovori između ruske i ukrajinske delegacije, predsjednik Francuske zatražio da se na terenu poštuju sljedeće tri tačke: obustavljanje svih udara i napada na civile i mesta stanovanja, očuvanje cjelokupne civilne infrastrukture i obezbeđivanje glavnih puteva, posebno puta južno od Kijeva.

– Predsjednik Putin je potvrdio spremnost da se angažuje na ove tri tačke – stoji između ostalog u saopštenju Jeliseja.

Iz francuske predsjedničke palate su takođe poručili da je Makron pozvao na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civilnog stanovništva, kao i na dostavljanje pomoći, u skladu sa rezolucijom Francuske u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

– Predsjednik Republike je predložio ruskom predsjedniku da ostanu u kontaktu narednih dana kako bi se sprečilo pogoršanje situacije. Predsjednik Putin je dao saglasnost – saopštio je Jelisej.

Takođe je istaknuto da se Makron juče čuo sa ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u više navrata.

– Još jednom je pohvalio osećaj odgovornosti ukrajinskog predsjednika u perspektivi pregovora koji počinju i pored toga je Ukrajina na udaru Rusije – istakli su u Jelisejskoj palati i dodali da je Makron izvestio Zelenskog o sadržaju razgovora s Putinom.

Članak PUTIN POSTAVIO TRI USLOVA: Ruski lider saopštio šta Ukrajina mora da učini za kraj krize se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *