PUTIN IMA JASAN CILJ: Vojnom operacijom štiti svoje građane

Župljanin je naglasio kako su odnosi Rusije i Ukrajine već godinama u stanju zategnutosti.

-Nije došlo do normalizacije odnosa, iako je u više navrata pozivano na dijalog. Osjeća se ugroženost i van granica te dvije republike jer su SAD i NATO pokušale da instaliraju svoje oružje. Rezultat priznanja Doljecka i Luganjska je i specijalna vojna operacija, ne bismo mogli reći da je to rat, postoje razlike, ovdje se ne želi nanijeti šteta Ukrajini, već samo samo zaštiti građani. Mete su bile isključivo vojni objekti i vojna infrastruktura. Za očekivati je da će se ova situacija brzo stabilizovati. Nema razloga za rat širih razmjera jer takav rat ne bi donio ništa dobro ni Ukrajini, ni Rusiji. Sve zavisi sve ponašanja trećih zemalja koje pokušavaju i koje su proizvele stanje jer su se miješanjem u unutrašnje stvari podstakle na komplikovanje odnosa – izjavio je Župljanin za „Večernje Novosti“.

Zvanična politika Republike Srpske zagovara da narod unutar svoje zemlje treba rješavati svoje nesporazume.

– Ne treba dolivati ulje na vatru. Republika Srpska, pa samim tim i BiH, treba da ostanu neutralni jer mi smo nedovoljno snažni da bismo mogli nešto mijenjati u tim odnosima, a iz vlastitog iskustva znamo koliko miješanje stranih sila komplikuje odnose. Republika Srpska nije doprinijela stanju koje se njima desilo, pa samim tim nema ni argumente kojim bi se oprijedilila jednoj ili drugoj strani  – naglasio je Župljanin.

Srđan Perišić, profesor geopolitike,  kazao je kako je situacija u Ukrajini jutros dobila potpuno novu dimenziju.

  • Vojna intervencija Rusije je logičan rasplet bipolarnog poretka koji su vodile SAD na štetu drugih država i u Evropi i u svijetu. Mnoge države su nastojale da od Ukrajine naprave antirusku državu i da je u nekoj budućnosti prime u NATO čime bi Rusija bila ugrožena bezbjedonosno, vojno i politički. To sebi Rusija nikad ne smije i neće dozvoliti – rekao je Perišić.

On dodaje da se na osnovu dosadašnjih riječi predsjednika Vladimira Putina može zaključiti koji je cilj vojne intervencije.

-Oni žele da izvrše demilitarizaciju cijele Ukrajine, a da to oružje koje je stiglo iz SAD-a i NATO zemalja bude neutralisano jer je prijetnja Rusiji, ali s druge strane žele da zaštite građane Ukrajine. Činjenica je da 80 posto njih govori ruski jezik u svojim kućama. Ovih 30 godina samostalnosti Ukrajine kao države je vršena nasilna ukrajinizacija ruskog stanovništva, a u posljednjih osam godina režim je bio totalitaran po obrascima neonacističkog režima koji je progonio građane, zatvarao ih, postoje i masovne grobnice Rusa – govori Perišić.

Ovako krupni događaji bi se mogli odraziti i na stabilnost u regionu, ali kako ističe Perišić, najvažnije je zadržati neutralnu poziciju.

-Srbi jesu emotivno a i politički orijentisani ka Rusiji, s jedne strane, međutim specifilnost našeg regiona je takva da je najbolje zauzeti neutralnu poziciju da se ne bi svstavali ni na jednu stranu. Ukrajinski konflikt je ipak pitanje ruskog naroda, a mi ovdje na Balkanu treba da odbijemo bilo kakav ultimatum sa Zapada da se svrstavamo protiv Rusije – rekao je on.

Komentarišući potez Svena Alkalaja, ambasadora UN-a pri BiH, koji se bez ovlaštenja pridružio BiH izjavi EU o rusko-ukrajinskoj krizi, Perišić smatra da je spoljna politika privatizovana.

  •  Spoljnu politiku naše države treba da vodi Predsjedništvo BiH i da je jasno definiše, ali na žalost Komšić i Džaferović su od toga odustali i mi praktično nemamo svoju spoljnu politiku. Ponašanje političkog Sarajeva je usmjereno dodvoravanju zapadnim centrima moći, NATO zemljama i Vašingtonu, misleći da su tako na pravoj starni istorije, međutim, stvarnost je potpuno drugačija. BiH je u teškoj unutrašnjoj krizi, a najbolje je zauzeti vojnu i političku neutralnost, pa će i u raznim drugim dijalozima odnosi biti relaksiraniji između svih političkih aktera – zaključio je Perišić.

Članak PUTIN IMA JASAN CILJ: Vojnom operacijom štiti svoje građane se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *