PROŠLO 15 GODINA OD TRAGIČNE SMRTI GLUMCA LEDŽERA: “Mrzio je slavu i pažnju”

Policija ga je našla u njegovom stanu u centru Manhattana te zaključila kako se slučajno predozirao lijekovima. Tada mu je bilo tek 28 godina.

Hit nikada nije želio popularnost, ali je očajnički htio biti glumac. I to ne bilo kakav, već najbolji. Odbijao je ponude za brojne uloge jer ih nije smatrao dovoljno dobrima.

– Doslovno sam jeo rezance i vodu, samo zato što sam se držao svoje odluke. Bilo je jako teško jer ti ponude jako puno novca. Bilo bi lako reći: ‘Ma je*i ga, barem ću moći živjeti i jesti’ – ispričao je Australac jednom prilikom.

Bio je nevjerojatno predan ulogama. Radio je sve kako bi se činile što realističnijima. Glumio je Džokera u ‘Betmanu’ Kristofera Nolana (49), a za tu ulogu se pripremao tako što se zaključavao u hotelsku sobu jer je mislio da će na taj način shvatiti kako je to biti lud.

Nikad prežaljeni glumac dobio je posthumno Oskara za tu ulogu. Nije volio tinejdžerske uloge, a pogotovo ne titulu zgodnog, zavodljivog muškarca koju je dobio nakon filma ‘Deset razloga zašto te mrzim’. Želio je da ga se shvata ozbiljno.

Odnos im se razvijao suviše brzo čemu je dokaz i kći Matilda (14). Od njezinog rođenja su živjeli životom kakav je Hit priželjkivao. Šetali su gradom, išli u restorane… Međutim, Mišel i Hit razveli su se dvije godine nakon rođenja Matilde. Krah ljubavi ga je jako pogodio, a šest mjeseci nakon je preminuo.

– Zbog posla je imao osjećaj da nije otac kakvog zaslužuje njegova kćer, niti muž kakvog zaslužuje njegova žena – rekli su prijatelji glumca.

Iako su se razveli, Mišel je bila slomljena nakon njegove smrti. Mediji su ju tada spopadali, čekali ju ispred kuće, pratili po ulici, a ona je jedino htjela priuštiti Matildi bezbrižno đetinjstvo. Nikada nije previše govorila o ljubavi sa slavnim glumcem, ali je priznala da je bila neutješna kada je napustio svijet.

Mnogi kažu kako je Matilda podsjetnik na pokojnog oca. Heathova sestra Kate jedna je od posljednjih osoba koja je razgovarala s njim prije smrti, a uz Matildu i dalje osjeća da je vrlo povezana s preminulim bratom.

– Njihova sličnost mi je u početku bila izvor tuge. Prvih pet godina nakon što je Heath preminuo, svaki put kad bih viđeti Matildu, plakala bih. Sada sam sretna jer se sam svjesna da je to dar. Kroz Matildu i njenu energiju, imam osjećaj kao da je on tu – rekla je Kejt.

Glumcu u čast snimljen je dokumentarac ‘Ja sam Hit Ledžer’ koji se počeo prikazivati 3. maja 2017., a Heathovi obožavatelji dobili su još jednom priliku viđeti ga na platnu u nešto drukčijoj verziji. Film se fokusirao na privatni život glumca, prikazao je njegovu skrivenu stranu.

Osim sestre Kate, u filmu su o Heathu pričali Naomi Njatts, Ang Lee, Ben Mendelsohn i Emile Hirsch. Dokumentarac je zapravo poklon Matildi kako bi imala priliku viđeti kakav je njen otac bio.

Ledger je sebe opisivao kao povučenog i bolno sramežljivog pred nepoznatim ljudima. Tvrdio je kako se glumeći može u svakoga pretvoriti, no izvan scene mu je teško biti ono što jest.

– Volim glumu, ali smeta mi ova us*ana slava i pažnja. Nisam natprirodan. Nisam učinio nešto ekstremno i posebno da sam zaslužio tu poziciju – priznao je Ledger jednom prilikom.

(Bl portal)

Članak PROŠLO 15 GODINA OD TRAGIČNE SMRTI GLUMCA LEDŽERA: “Mrzio je slavu i pažnju” se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *