PROIZVODNJA VAKCINA ŠIRI SE NA PET ZEMALJA: Srbija među odabranima od strane SZO

SZO navodi da su Bangladeš, Indonezija, Pakistan, Srbija i Vijetnam zemlje koje će dobiti podršku ove agencije UN u vidu transfera tehnologije za i RNK vakcine iz Južnoafričke Republike.

Centar u Kejptaunu otvoren je prošle godine da bi kompanije iz zemalja sa nižim i srednnjim primanjima mogle da steknu znanje za proizvodnju vakcina protiv kovida 19 zasnovanih na iRNK tehnologiji.

Novi centar u blizini Seula vršiće obučavanje za sve zemlje koje žele da prave vakcine, insulin i monoklonalna antitijela, izjavio je na konferenciji za novinare direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

On je rekao da, trenutno, ovakva obuka može da se vrši samo u zemljama sa visokim primanjima i da zato mnoge manje razvijene države ostaju isključene.

SZO navodi da kompleks u Južnoj Koreji već obučava stručnjake za kompanije iz ove zemlje i da će omogućiti i obučavanje stručnjaka iz drugih država.

Zemlje koje su izabrane za ovaj program odabrala je grupa eskperata nakon što su dokazale da imaju kapacitet da pređu u fazu proizvodnje relativno brzo, napominje agencija UN.

(SRNA)

Članak PROIZVODNJA VAKCINA ŠIRI SE NA PET ZEMALJA: Srbija među odabranima od strane SZO se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *