PRIZNAJTE DONJECK I LUGANSK: Ruska duma izglasala nacrt rezolucije, dokument odmah šalju Putinu!

Prema riječima poslanika donjeg doma parlamenta, dokument će odmah biti poslat predsedniku Vladimiru Putinu.

– Poslanici smatraju da će priznanje DNR i LNR stvoriti osnove za obezbjeđivanje bezbjednosnih garancija i zaštitu stanovnika republika od spoljnih pretnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti – naglasio je Vjačeslav Volodin.

Dvije rezolucija našle su se danas pred poslanicima, a rezlika je u tome što se u jednoj direktno apeluje na Putina da obije teritorije prizna kao nezavisne, dok će druga biti poslata ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i drugim vladinim ustanovama na dalje analiziranje i dorade.

Priznavanje odmetnutih ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih zemalja “ubilo” bi ionako krhki mirovni proces te bi Putinu moglo poslužiti kao izgovor da u te regije pošalje vojsku da ih “zaštiti”. Iz tog razloga, neki analitičari su skeptični da bi Putin želeo da se odluči na taj korak.

Ideju o traženju od Putina da prizna otcepljene teritorije prvi put su iznijeli poslanici 19. januara, ali su bile potrebne nedjelje da se nađe na dnevnom redu parlamenta, a Kremlj je odbio da komentariše da li mu se ta ideja sviđa.

(telegraf.rs)

Članak PRIZNAJTE DONJECK I LUGANSK: Ruska duma izglasala nacrt rezolucije, dokument odmah šalju Putinu! se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *