PRIJETILI PIŠTOLJEM I PALICOM: Kinezi optuženi da su oteli muškarca u Brčkom i za njega tražili otkupninu

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva Brčkog, a koju je potvrdio pomenuti sud, optuženi su Sun Baonjei (53), Sun Xudong (42) i Njang Shurui (46) da su 5. maja prošle godine oko devet časova u Brčkom, zajedno i po prethodnom dogovoru, u prisustvu dva tjelohranitelja Sun Baonjei i to M.J. i J.B, iz jednog hotela u Brčkom izveli Z.J. i H G. u namjeri da Sun Baonjei i Sun Xudong od Z.J, iznude dug iz ranijeg poslovanja.

Uz prijetnje i korištenje prisustva tjelohranitelja natjerali su pomenuti dvojac da uđu u volvo. Pored njih u vozilo su ušli tjelohranitelji, Njang Shurui i radnica Sun Boanjei, dok su se Sun Baonjei i Sun Xudong nalazili u drugom vozilu.

Potom su, navodi se u optužnici, Z.J. i H G. odveli u stan Njang Shurui, u kome ona živi i koji iznajmljuje, a koji je Njang Shurui po svom prijedlogu dobrovoljno dala na korištenje, kako bi se u njega zatvorili Z.J. i H.G, gđe su njih dvojica držani protiv svoje volje, onemogućivši im bilo kakvo kretanje i pri tome uslovljavajući ih da što prije Baonjei-ju na ime nastalog duga iz ranijih poslovnih odnosa 125.000 evra, pri čemu im je Xudong pokazivao pištolj i palicu te prijetio napadom na život i tijelo, dok je Sun Baonjei upućivao ozbiljnu prijetnju da će im polomiti noge i ruke.

Istovremeno, tjelohranitelji su im govorili da neće izaći iz stana dok se ne riješi problem sa novcem, ukazujući im čak da znaju gđe su njihove porodice, pa im je i Njang Shurui ukazivala na ozbiljnost prijetnji Sun Baonjeia i Sun Xudonga, jer oni neće imati dugo strpljenja, koje ubjeđivanje i prijetnje su prema oštećenima trajale sve do večernjih časova, uz uslovljavanje da neće biti pušteni dok traženi novac ne bude prebačen na račun.

– Z.J. je koristeći telefon, koji mu nisu oduzeli, jer su mu putem njega dozvoljavali kontakte sa poslovnim partnerima radi slanja novca, uspio poslati poruku kojom je tražio pomoć od svog prijatelja Q. NJ, koji je ovaj događaj oko pomenutog dana oko 19 časova prijavio Policiji Brčkog – navodi se u optužnici.

Sun Xudong se još optužuje da je neovlašćeno držao dva pištolja a koje je pronašla policija prilikom uviđaja i to u spavaćoj sobi na ležaju ispod uzglavlja i na terasi u obući. On ih je kako se dalje navodi sakrio neposredno pred ulazak policije u stan.

– Sun Baonjei, Sun Xudong i Njang Shurui se terete za krivično đelo otmica, dok je Sun Xudong optužen i za neovlašćens nabavka i držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje – navode se u optužnici.

(Nezavisne)

Članak PRIJETILI PIŠTOLJEM I PALICOM: Kinezi optuženi da su oteli muškarca u Brčkom i za njega tražili otkupninu se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *