PRIJEDOR I DOBOJ DOMAĆINI ETAPA: Sve spremno za sportski spketakl „Beograd – Banjaluka“

Mjesec i po pred start trke organizatori su saopštili etape. Posljednji gradovi koji su potvrdili učešće su Doboj i Prijedor, kao mjesta starta odnosno cilja trećeg dana takmičenja.

– Definitivno je potvrđeno da ćemo prvog dana 14. aprila krenuti iz Obrenovca ka Bijeljini. To su već naši stalni partneri koji su godinama uz nas, a Bijeljina je uz Beograd i Banjaluku najviše puta bila domaćin.

Najveći grad Semberije prihvatio je kao i prošle godine da bude domaćin cilja, kao i starta etape, pa će 15. aprila karavan krenuti ka Vlasenici preko Šekovića. Iako nije najduža, to je kraljevska etapa, s obzirom na dosta izazova tokom trke, kao i paklenog finiša u Vlasenici – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Karavan se potom seli u Doboj koji će po prvi put biti start etape. Ovaj grad ima sve kapacitete da ugosti više od 400 ljudi koji čine karavan, a Kuvalja naglašava da je imao konstruktivan razgovor sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem koji je brzo prepoznao ideju i prihvatio je.

– Do sada je grad na tri rijeke nekoliko puta bio prolazni cilj, a evo sada su se kockice posložile da bude domaćin starta treće. Drago nam je zbog toga i vjerujem da će prije svega stanovnici u velikom broju pozdraviti bicikliste.

Znamo da je zaštitni dio ovog grada rukomet i Međunarodni TV turnir šampiona, ali sam uvjeren da će prepoznati i nešto novo, te da će biti spektakl na startu. Ništa manje ne očekujem ni u Prijedoru, koji je prošle godine prvi put bio na ruti trke. Tada kao start, a sada cilj najduže etape od 165 kilometara – rekao je Kuvalja.

Foto: Trka BG-BL

Posljednjeg takmičarskog dana, 17. aprila biciklisti će krenuti iz Dervente, te preko Srpca, Gradiške i Laktaša stići u Banjaluku.

– Zahvalnost dugujemo i našim stalnim partnerima iz Dervente, kao i svim gradovima koji su prepoznali trku kao dobru priliku da promovišu ono najbolje što imaju. Trka odavno nije samo sportski događaj iako je u prvoj UCI kategoriji od 2017. godine, ali je i veliki turistički događaj.

Naravno, prilika je i da gradovi koji učestvuju uspostave tješnju saradnju sa drugima. Svi načelnici, gradonačelnici i predsjendici opština pozvani su da prate karavan od početka do kraja ili da u zavisnosti od obaveza dođu na mjesto starta ili cilja etapa – rekao je Kuvalja.

Izvršni direktor trke Goran Guska naglasio je da je zatvorena lista za prijave ekipa, te da je aplikaciju za učešće poslalo 39 ekipa iz cijelog svijeta.

– Nažalost, nekima smo morali da se zahvalimo, jer je prema UCI pravilima dozvoljeno da startuje 175 takmičara, odnosno 25 ekipa. Posebno nam je drago što nam se pojedine ekipe vraćaju i godine u godinu, neki su učestvovali na prethodnih desetak izdanja. Oni su u neku ruku i domaćini na trci jer odlično poznaju naše drumove, a upoznali su i gradove, kao i običaje – naglasio je Guska.

Novost u odnosu na sva prethodna izdanja je prolog u Beogradu koji će biti održan uoči prve etape, 13. aprila.

– Biće to fantastičan uvod u trku. Biciklisti će voziti hronometar ulicama prestonice Srbije, a publika imati priliku da uživa u spektaklu, baš kao na ciljevima svih etapa koje se već tradicionalno završavaju krugovima – naglasio je Kuvalja.

(Srpska.info)

Članak PRIJEDOR I DOBOJ DOMAĆINI ETAPA: Sve spremno za sportski spketakl „Beograd – Banjaluka“ se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *