PREVARIO INSTITUCIJE? Muškarac dobio šest mjeseci zatvora

Veselinović, koji je direktor preduzeća „S-LIST“ sa sjedištem u Sarajevu, optužen je da je 2016. godine pokušao prevariti brčanske institucije da od ovog preduzeća izvrše narudžbe službenih glasnika, koje je neovlašteno distribuisao na tom području.

Kako je navedeno u optužnici, jedan od njegovih prodajnih agenata najprije je posjetio tadašnjeg zamjenika gradonačelnika rekavši mu da ima obavezu da Vladi distrikta Brčko uruči besplatne primjerke CD-ova sa državnim i entitetskim službenim glasnicima.

Znajući da se CD-ovi ne mogu otvoriti, niti koristiti, on je zamjenika gradonačelnika naveo da potpiše i pečatom Vlade distrikta ovjeri bjanko narudžbenicu objasnivši mu da će mu to služiti samo kao dokaz da je uručio poklon. Zatim je, naknadno, bjanko narudžbenicu popunio podacima o navodnom naručiocu, količini i cijeni, te je ovjerio pečatom preduzeća „S-LIST“ Sarajevo, da bi zatim Vladi distrikta ispostavio fakturu na iznos od 14.040 KM.

U saopštnjnju se dodaje da je Veselinović na isti način pokušao izvesti prevaru i u Skupštini Brčko distrikta tražeći od ove institucije isplatu 7.020 KM, te u brčanskom Zavodu za zapošljavanje i preduzeću „Putevi Brčko“ koje je pokušao oštetiti za iznose od po 3.744 KM.

Veselinović je po prijavi tadašnjeg zamjenika gradonačelnika razotkriven i spriječen u daljim prevarama, a nakon istrage kojom je utvrđeno da je u istoj namjeri posjetio brojne brčanske institucije, Tužilaštvo distrikta optužilo ga je za pokušaj krivičnog djela prevara u privrednom poslovanju, navedeno je u saopštenju.

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, dokazane su sve optužbe Tužilaštva, pa je Veselinović u prvostepenom postupku osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu. U nastavku postupka, Apelacioni sud distrikta Brčko odbio je Veselinovićevu žalbu, te je u cijelosti potvrdio presudu Osnovnog suda.

(Srna)

Članak PREVARIO INSTITUCIJE? Muškarac dobio šest mjeseci zatvora se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *