PREMINUO DANILO ŠOTRA: Odlazak velikana sportskog novinarstva

Godinama je radio u Sportu, bio jedan od osnivača Sportskog žurnala i saradnik magazina Koš.

Poznat je po rubrici „šesta lična“ u Žurnalu, u kojoj je često kritikovao loše stvari u „kraljici igara“.

Osim košarke volio je i pratio i vaterpolo, u kome je imao i zvanje sudije.

Povodom ove tužne vijesti oglasio se njegov nekadašnji kolega iz magazina Koš,  Vladimir Stanković.

– Otišao je, zauvek, još jedan pre svega dugogodišnji prijatelj i kolega – Danilo Šotra. Dobio je mnoge bitke osim ove poslednje, izveštavao o velikim pobedama ili porazima naših timova i reprezentacije, obišao je svet pišući, uglavnom, o košarci – izjavio je Stanković.

Cijeli radni vijek proveo je u dva sportska lista,  Sportu i kasnije do penzije, u Sportskom žurnalu. Novinarski je rastao uz Milorada Sokolovića, nekadašnjeg reprezentativca, koji je godinama vodio košarkašku rubriku Sporta. „Soko“ je bio kao trener, a Šotra i Vlasta Ignjatović njegovi pomoćnici, trkači koji su brinuli da ništa bitno ne promakne, da Sport  bude uvek obavješten, pouzdan.

Zahvaljujući vrijednom Šotri, Sport je „imao dopisnike“  iz cijele Evrope. Iz Francuske se „javljao“ Šarl Depre, iz Italije Dino Solario, iz Nemačke Dagmar Šreder… Ko pamti Sport pamti i ta imena iza kojih je bio – Danilo Šotra. Informacije je obično dobijao od nekog iz rukovodstva kluba ili reprezentacije ali je – zbog autentičnosti – potpisivao nepostojeće ljude sa sopstvenim inicijalima.

Danilo Šotra je bio jedan od onih košarkaških poslenika koji su imali zadovoljstvo da prate naš basket u njegovim zlatnim godinama, da opisuje pobjede u raznim finalima, da intervjuiše najveće igračke i trenerske zvijezde.

Kada se umorio prestao je da piše, ali je preko svoje satelitske antene sve pratio. Sve do prije neki dan dok nije otišao u bolnicu.

Košarka tuguje – otišao je Šotra.

Članak PREMINUO DANILO ŠOTRA: Odlazak velikana sportskog novinarstva se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *