Prema jednom istraživanju ova 3 simptoma se javljaju mesec dana pre srčanog udara

Mesec dana uoči kobnog srčanog udara javljaju se tri simptoma, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u „The Lancet Public Health”. Naime, znaci upozorenja prođu neopaženo kod jednog od šest smrtnih slučajeva od srčanog udara u Engleskoj.

Srčani udar sa blažim simptomima može da se previdi

Srčani udar je stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć i brz odgovor, kako bi se ograničio nivo oštećenja koje može da se nanese srčanom mišću. Nažalost, neki srčani udari imaju suptilnije simptome i stoga se mogu prevideti. Studija objavljena u The Lancet Public Health ukazuje da se ovo dešava sa razornom učestalošću u Velikoj Britaniji, sa određenim simptomima koji se previđaju do mesec dana pre smrti od srčanog udara.

U ovom istraživanju, učestvovalo je 446.744 pacijenata koji su od 2006. i 2010 boravili u bolnici zbog srčanog udara, kao i istoriju hospitalizacije svih 135.950 smrtnih slučajeva od srčanog udara. Evidencija je sadržavala podatke o tome da li su pacijenti koji su umrli od srčanog udara bili primljeni u bolnicu u poslednje četiri nedelje i ako jesu, da li su znaci srčanog udara zabeleženi kao glavni uzrok prijema (primarna dijagnoza), pored glavnog razloga (sekundarna dijagnoza), ili uopšte nisu evidentirani.

Od 135.950 pacijenata, koji su umrli od srčanog udara, oko polovina je umrla bez prijema u bolnicu u prethodne četiri nedelje, a oko polovina je umrla u roku od četiri nedelje nakon što su bili smešteni u bolnicu. Otkriveno je da je 21.677 ili jedan od šest pacijenata, koji su umrli od srčanog udara, bilo  hospitalizovano tokom prethodnih mesec dana, ali simptomi srčanog udara nisu pomenuti u njihovoj bolničkoj evidenciji.

Nesvestica, otežano disanje i bol u grudima najavlju srčani udar mesec dana ranije

Glavni simptomi srčanog udara su:

  • neprijatan pritisak ili osećaj punoće u grudima
  • bol u sredini grudnog koša koji traje duže od nekoliko minuta i doživljava se kao stezanje
  • širenje bolova u ramenima, rukama i vratu
  • zamućen vid (naglo zamračenje vida) i nesvestica
  • osećaj mučnine i nedostatka vazduha

Autori studije naveli su da postoje određeni simptomi, kao što su nesvestica, otežano disanje i bol u grudima, koji su bili očigledni mesec dana pre smrti kod nekih od ovih pacijenata, ali lekari možda nisu bili svesni činjenice da su upravo ti znaci signalizirali predstojeći smrtni ishod od srčanog udara, verovatno zato što u to vreme nije bilo očiglednog oštećenja srca.

Ovi rezultati pokazuju da su mogući znaci predstojećeg fatalnog srčanog udara možda propušteni. Istraživači su takođe otkrili da od svih pacijenata primljenih sa srčanim udarom, oni čiji je udar zabeležen kao sekundarni u odnosu na glavno stanje, imaju dva do tri puta veću verovatnoću da će umreti u odnosu na pacijente u čijim zapisima je srčani udar naveden kao glavno stanje.

Lekari dobro reaguju samo kada je udar glavni uzrok prijema u bolnicu

„Lekari su veoma dobri u lečenju srčanih udara kada su oni glavni uzrok prijema, ali ta efikasnost nije tako dobra kada su u pitanju sekundarni srčani udari ili prilikom otkrivanja blažih simptoma, koji bi mogli da ukažu na smrt od srčanog udara u bliskoj budućnosti”, objasnio je glavni autor istraživanja dr Perviz Asaria sa Imperial’s School of Public Health. Nažalost, kako kaže, u četiri nedelje nakon boravka u bolnici, skoro isto toliko smrtnih slučajeva od srčanog udara dogodi se kod ljudi za koje srčani udar nije zabeležen kao primarni uzrok, kao što se dešava nakon prijema zbog srčanog udara.

Koautor studje profesor Majid Ezati takože sa Imperial’s School of Public Health rekao je da se ne zna zašto se ovi simptomi srčanog udara propuštaju zbog čega će se sprovesti detaljnije istraživanje kako bi se dale preporuke za promene. To mogu da budu ažurirane smernice za zdravstvene radnike, promene u kliničkoj kulturi ili omogućavanje lekarima više vremena da pregledaju pacijente i pogledaju njihove prethodne evidencije.

Izvor: eklinika.telegraf.rs

Naslovna fotografija: Giulia Bertelli / Unsplash

The post Prema jednom istraživanju ova 3 simptoma se javljaju mesec dana pre srčanog udara appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *