Pred utakmicu Brazil-Srbija prisećamo se čuda u Montevideu

Svi jedva čekamo prenos fudbalske utakmice Brazil-Srbija, pitamo se koji igrači Srbije će biti na nivou a koji igrači Brazila će nas nervirati, ali mi smo rešili da se prisetimo kako je bilo na utakmici Srbija-Brazil 1930. godine u Montevideu.

Prvu utakmicu u istoriji na Svetskom prvenstvu u Urugvaju naša reprezentacija odigrala je 14. jula 1930. godine, na stadionu „Central park” u Montevideu protiv selekcije Brazila.

Uprkos tome što su Brazilci bili favoriti, na terenu je sve bilo drugačije. Srbija, odnosno izabranici Boška Simonovića, pobedili su Brazil rezultatom 2:1, a golove su postigli Aleksandar Tirnanić i Ivan Bek.

To je bilo toliko upečatljivo za lokalnu štampu, da su srpski reprezentativci proglašeni „ićaćosima“. Oni koji se sećaju filma Montevideo, vidimo se, znaju da uprkos tome što je srpska reprezentacija nizala pobede, na kraju nije mogla da dođe do finala.

Da, koban je bio Urugvaj u polufinalu i to ne bi bilo ništa iznenađujuće da nije bilo spornih situacija, jer je Srbiji poništen čist gol, dozvoljeno je da se igra nastavi nakon očiglednog auta, a čak je policajac dodao loptu Urugvajcima kao bi je ubacili u sprski gol.

Za to je odgovoran sudija Almeida Rega, koji je pravio sporne odluke i na drugim mečevima. Ali, mi danas nećemo ići tim stopama, jer se nadamo da će sudija biti najnebitniji faktor na večerašnjoj utakmici.

Mi samo želimo da prizovemo taj duh pobednika i dok zajedno navijamo, verujemo da možemo ponovo pobediti Brazilce! A ukoliko se pitate kakvu taktiku je Piksi spremio za večeras, možda se treba prisetiti recepta iz prethodno pomenutog filma:

Naslovna fotografija: Printscreen/reprezentacija.rs

The post Pred utakmicu Brazil-Srbija prisećamo se čuda u Montevideu appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *