POTRESNA PRIČA IZA ČUVENOG HITA BENDA „KVIN“: Pjevač ju je otpjevao gotovo nepokretan, dok se borio sa opakom bolešću (VIDEO)

Postala je jedna od najpoznatijih pjesama koja je obilježila čitavu jednu generaciju, piše „Istorijski zabavnik“.

Iako važi mišljenje da ju se napisao Fredi Merkjuri i da ona predstavlja njegovu oproštajnu pjesmu, to je samo djelimično tačno. U stvari, osnovu je napisao gitarista Brajan Mej, inspirisan upravo Merkjurijevom borbom sa bolešću, njegovom hrabrošću i istrajnošću u posljednjim danima.

Merkjuri je bolovao od side, iako se to tada nije zvanično znalo. Sredinom 1991. već je bio toliko bolestan da je jedva hodao, pa je Mej bio zabrinut da li će on biti i fizički sposoban da otpjeva tako zahtjevnu pesmu. Zato je demo verzije otpjevao upravo Mej iako je morao da koristi falset na pojedinim, previsokim, deonicama.

Međutim, na iznenađenje svih članova grupe, kada je došlo vrijeme snimanja, Fredi je došao u studio, popio malo votke, ustao, rekao: “Ima da je jeb**o otpjevam, dušo!“ i onda otpjevao cijelu pjsmu bez greške iz prvog pokušaja. „Krenuo je i rasturio, potpuno je pokidao taj vokal“, pričao je kasnije Mej.

Nakon toga, Fredi Merkjuri već je bio preslab da bi snimio spot, pa za njega nije rađen novi materijal, već je sačinjen kolaž od spotova grupe načinjenih između 1981. i 1991. godine.

Pjesma govori o životu na sceni uopšteno, o tome da se svi lični problemi moraju ostaviti pozadi kada se nastupa, a tekst je pun aluzija i metafora. Na kraju, tekst govori o odlučnosti i želji za životom:”I have to find the will to carry on with the show“ (“Moram da nađem volje da nastavim šou“).

Džim Haton, Merkjurijev partner u posljednjih šest godina njegovog života jednom je izjavio da postoji stih koji najbolje opisuje Fredijeve posljednje dane života.

– Po mom mišljenju, stih koji je najviše autobiografski je:“My make-up may be flaking but my smile still stays on” (“Šminka mi se možebiti ljušti, ali osmijeh mi ne silazi”). Bilo je upravo tako. Bez obzira koliko je Frediju bilo loše, on nikada nije gunđao niti tražio bilo kakvo saosjećanje. Ta bitka je bila samo njegova i ničija više, i on je uvijek pokazivao hrabro lice, uprkos sve goroj situaciji – izjavio je Džim u jednom intervjuu 1994. godine.

Nažalost, Fredi Merkjuri nije uspio da pjesmu izvede uživo na nekom nastupu. Preminuo je 24. novembra 1991. nedugo po objavljivanju albuma. I danas važi za jednog od najboljih pjevača koji su ikada živjeli.

Članak POTRESNA PRIČA IZA ČUVENOG HITA BENDA „KVIN“: Pjevač ju je otpjevao gotovo nepokretan, dok se borio sa opakom bolešću (VIDEO) se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *