PATRIJARH KIRIL PORUČUJE: Rusi i Ukrajinci su jedan narod

– Ovo je jedan narod koji je izašao iz kijevske fontane Bogojavljenja, ali se veoma veliki narod širio od Bijelog do Crnog mora. I ova masovnog je uvijek izazivala strah i zavist kod ostalih. Stoga su od davnina spoljne sile radile da podijele i razdvoje ovaj narod, pa čak i da ga okrenu jedne protiv drugih – rekao je patrijarh Kiril.

Ruski patrijarh je istakao da Ukrajina pokušava da stvori „civilizacijski preduslov“ za razdvajanje Rusa i Ukrajinaca.

– Naravno, budućnost zavisi od toga koliko će biti `uspješne` sve ove aktivnosti usmjerene na stvaranje jaza između dva dijela istog naroda. Ali crkva mora da učini sve da Ukrajinci i Rusi ni u kom slučaju ne postanu neprijatelji – rekao je patrijarh Kiril u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

Patrijarh Kiril je ranije pozvao na 36-časovni prekid vatre u ukrajinskom sukobu od 6. do 7. januara kako bi ljudi mogli da prisustvuju bogosluženjima na pravoslavni Božić, koji se slavi u obje zemlje.

Sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksij Danilov odbio je u četvrtak, 5. januara ponudu o primirju. Vašington i Berlin su, takođe, odbili ponudu.

Američki predsjednik Džozef Bajden sugerisao je da ruski predsjednik Vladimir Putin „pokušava da dođe do vazduha“, dok je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla da primirje neće donijeti „ni slobodu ni sigurnost“.

Članak PATRIJARH KIRIL PORUČUJE: Rusi i Ukrajinci su jedan narod se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *