Ovih pet namirnica pomoći će vam da se rešite upala mišića ruku i nogu

Kad tek počnemo da se bavimo sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću, ili kada se vratimo ovim aktivnostima nakon duge pauze, velike su šanse da ćemo dobiti upalu mišića. Obično je osećamo između 8 i 24 sata nakon treninga, a njen uzrok je pojačan rad mišića, piše Index.hr.

Dobra vest je da se ovaj neugodan osećaj može ublažiti nekim trikovima, a u njih spada i konzumiranje određenih namirnica koje smanjuju šanse za pojavu upale u mušićima ruku i nogu. Ostanite sa nama i u nastavku, ako vas zanima koje su to namirnice.

Tucana paprika

Ovaj začin vrlo je koristan u oporavku nakon fizičkih aktivnosti. Smatra se jednim od najboljih prirodnih analgetika jer može blokirati osećaj bola.

Hrana s vitaminom C

Kako bismo ubrzali oporavak, moramo nahraniti telo namirnicama koje sadrže vitamine i minerale, posebno vitamin C. Od brojne hrane bogate vitaminom C izdvajamo agrume, jagode i brokoli.

Mleko

Mleko je idealno za obnovu energije, što ga čini jednom od najboljih namirnica za smanjenje simptoma upale mišića. Preporuka je popiti čašu mleka 90 minuta nakon završetka treninga.

Hrana s taurinom

Taurin je aminokiselina koja se u poslednje vreme naširoko koristi za oporavljanje mišića. Nalazi se u piletini, morskim plodovima, ribi, jajima i pivskom kvascu.

Kafa

Kafa je bogata fenolima i kofeinom, što je ključno za blokiranje učinaka adenozina. Naime, ovo jedinjenje uzrokuje bol, a otpušta se kod upale koju uzrokuju oštećenje mišića. Kafa će smanjiti bol i sprečiti ukočenost.

Izvor: Index.hr
Naslovna fotografija: Prostock-studio / Shutterstock

The post Ovih pet namirnica pomoći će vam da se rešite upala mišića ruku i nogu appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *