Ovih 7 namirnica nikako ne čuvajte u frižideru

Po povratku iz prodavnice, često nesvesno stavljamo namirnice u frižider, međutim, da li je to uvek dobar potez? Dok se neke namirnice brže kvare na visokim temperaturama, druge gube boju, ukus i teksturu na niskim. Neke namirnice je neophodno držati u frižideru, ali postoje i one kojima nikako tu nije mesto.

Banane

Da li ste se ikada zapitali zbog čega u prodavnicama banane nikada ne stoje u frižideru? Razlog za to je jednostavan – banane menjaju izgled i teksturu na hladnoj temperaturi, a samim tim nisu ni privlačne kupcima. Naime, postoje neslaganja među stručnjacima kada je ovo voće u pitanju. Dok jedni tvrde da tropsko voće ne treba držati u frižideru, drugi pak misle da će taj čin produžiti rok trajanja, dok ne pocrni. Međutim, ako banane stavite u frižider prerano, promeniće boju i ukus, te ćete tako biti primorani da jedete gorke banane ili da ih bacite.  

Sveže bilje

Nepravilno skladištenje svežeg bilja čuvanjem u frižideru dovodi do toga da se ono veoma brzo suši. Zbog toga, najbolje je da biljke poput bosiljka, majčine dušice i ruzmarina čuvate na sobnoj temperaturi, dalje od sunčeve svetlosti, u čaši sa vodom. Od gore pomenutih biljaka, bosiljak je najosetljivija i ima tendenciju brzog kvarenja, ukoliko se neadekvatno tretira.

Ulje

Iako često čujemo kako ulje treba da držimo na hladnom mestu, frižider je definitivno pogrešan izbor. Bilo da se radi o biljnom, kokosovom ili maslinovom ulju, držanjem u frižideru postaće gusto kao puter, što verovatno, niko od nas ne želi. Izuzetak od ovog pravila jesu ulja na bazi orašastih plodova, koja predstavljaju jedina ulja koja se mogu hladiti na taj način.

Kuvana piletina

Ne samo da se ukus kuvane piletine menja nakon čuvanja u frižideru, već se kvare i tekstura i ukus, a može doći i do trovanja. Da ne biste imali problema sa varenjem, kuvanu piletinu čuvajte najduže 2 do 3 dana u frižideru, sve preko toga može prouzrokovati stomačne probleme.

Med

Za razliku od drugih namirnica koje služe čovekovoj ishrani, med važi za nekvarljiv prehrambeni proizvod, te tako ni nema potrebe da ga držimo u frižideru. Ukoliko ne želite da vaš med izgubi na kvalitetu, prostor u kome ga čuvate treba da zadovolji sledeće uslove: idealnu temperaturu od  17°C do 19°C, da u prostoriji nema mnogo vlage i da se čuva u hladovini. Čuvanje meda u frižideru može da doprinese njegovoj kristalizaciji, što otežava njegovo vađenje iz tegle.

Mango

Iako nije čest slučaj da će se na našoj trpezi uopšte naći ovo egzotično voće, svakako je vredan pažnje. Ukoliko sirovi mango stavite u frižider, usporićete njegovo sazrevanje, a samim tim biće vam i veoma teško da ga jedete zbog njegove čvrstine.

Kafa

Ukus mlevene kafe ili kafe u zrnu će se promeniti ukoliko je budete čuvali u frižideru. Iako mnogi misle da će na taj način produžiti njenu svežinu, desiće se upravo suprotno. Ukoliko pak želite da se otarasite neprijatnih mirisa iz frižidera, sipajte kafu u neku manju posudu i ubacite je u frižider. Kafa ima moć da upija neprijatne mirise, te je sa tom namerom možete skladištiti na pomenutom mestu.

Naslovna fotografija: Andrey_Popov / Shutterstock

The post Ovih 7 namirnica nikako ne čuvajte u frižideru appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *