Ove namirnice ubrzavaju starenje kože

Ukoliko se trudite da mladolik izgled zadržite pažljivim odabirom kozmetike i zdravim načinom života, razmislite još jednom i o načinu ishrane. Neke namirnice koje ubrzavaju proces starenja često su na našem tanjiru, a trebalo bi da ih izbegavamo. Izdvojili smo četiri najzastupljenije…

1. Pomfrit

Svoju glad i želju za slanim često utolimo prženim krompirom, ali hrana pripremljena na ovaj način, uz dodatak soli, nepovoljno utiče na kožu. Namirnice koje se prže u ulju na visokim temperaturama oslobađaju slobodne radikale, koji jako oštećuju ćelije i zasigurno ubrzavaju prve znakove starenja.

2. Ulje za prženje

Ova stavka se odnosi na samo kuvanje. Kukuruzno i suncokretovo ulje mogu proizvesti slobodne radikale koji narušavaju kvalitet kože, što je posebno primetno kod zagrevanja na visokim temperaturama. Umesto toga, koristite maslinovo ulje koje je bogato antioksidansima i vitaminom E, i smiruje infekcije u telu.

3. Beli hleb

Problem belog hleba je u rafinisanim mastima i visokom glihemijskom indeksu. Ovakva hrana može uzrokovati upale u telu, koje povezujemo sa starenjem. Stoga, priuštite sebi tamniji i integralni hleb umesto belog.

4. Beli šećer

Možda ste primetili da beli šećer uzrokuje akne i, dugoročno gledano, bore i trajne posledice na koži. Kada poželite šećer, počastite se voćem ili tamnom čokoladom. Borovnice su posebno dobre u sprečavanju gubitka kolagena, što je pokazala jedna studija.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Caleb George / Unsplash

The post Ove namirnice ubrzavaju starenje kože appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *