Otkriveno koliko šoljica kafe je idealno piti na dnevnom nivou

Naučnici su saglasni da je konzumiranje kafe dobro za organizam. To je dobra vest za sve nas koji uživamo u ovom napitku i koristimo ga da se razbudimo i budemo koncentrisani u toku dana.

Poslednjih nekoliko godina, pojavila su se nova istraživanja, koja su otkrila koliko tačno treba da pijemo kafe na dnevnom nivou da bismo ostvarili najveće zdravstvene koristi. Odgovor autora ovih studija glasi: tri šoljice.

Zašto samo tri šoljice, a ne više? Naime, u više eksperimenata se pokazalo da upravo ova količina kafe pozitivno utiče na kognitivne sposobnosti ljudi, naročito onih u godinama.

Foto: Centre for Ageing Better

Ako vam je stalo da od kafe, osim uživanja u ukusu, imate i neke zdravstvene koristi, stručnjaci preporučuju da ovaj napitak pripremate uz poštovanje sledeća tri pravila:

Napravite filter kafu

Strastveni obožavaoci kafe uglavnom vole da piju sve vrste ovog napitka, od kratkog espresa i kapućina, pa do turske kafe i hladnog nesa. Nažalost, samo filter kafa ostvaruje pozitivan uticaj na naše kognitivne sposobnosti, zbog čega bi trebalo da izaberete ovaj metod pripreme u slučaju da popularni napitak konzumirate prvenstveno zbog svog zdravlja.

Foto: Caleb Dow

Vodite računa šta dodajete u kafu

Kafa je dobra za nas, ali šećer nije. Preporuka stručnjaka je da se uzdržite od zaslađivanja ovog napitka na bilo koji način. Korišćenje mleka je u redu, ako je to dodatak kojim inače volite da obogatite svoju kafu.

Obratite pažnju kako vaš organizam reaguje na kafu

Mada su tri šoljice idealna količina kafe na dnevnom nivou za većinu ljudi, to ne znači da vi po svaku cenu treba da pijete baš toliko kafe svaki dan. U slučaju da vas ona, na primer, čini nervoznim ili vas sprečava da imate kvalitetan san, ne preostaje vam ništa drugo nego da smanjite svoju dnevnu dozu ovog napitka ili u potpunosti prestanete da ga konzumirate.

Izvor: Inc.
Autorka naslovne slike: Renate Vanaga

The post Otkriveno koliko šoljica kafe je idealno piti na dnevnom nivou appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *