OTAVA: Biber sprejom i šok-bombama na demonstrante

Nakon što je očistila dio blokade i sinoć uhapsila više od 100 ljudi, policija je jutros rastjerala demonstrante ispred parlamenta i kancelarije premijera, i uhapsila još ljudi.

– Rekli smo vam da odete. Dali smo vam vremena da odete. Bili smo spori i metodični, a vi ste bili napadni i agresivni prema policajcima i konjima – objavila je policija na „Tviteru“.

Čule su se šok bombe, a Rojtersovi svjedoci tvrde da su neki ljudi prskani biber sprejom.

– Čujemo vašu zabrinutost za ljude na zemlji nakon što su konji rastjerali gomilu. Svako ko je pao, ustao je i otišao. Nije nam poznato da je bilo povrijeđenih – navela je policija.

Nekoliko velikih kamiona nedjeljama su bili parkirani ispred parlamenta, a odvezeni su dok se policijski kordon približavao njihovoj poziciji.

Otišla su i mnoga vozila, a smanjio se i ukupan broj demonstranata u poređenju sa prethodnim danima. Mnogi od glavnih organizatora su privedeni, a neki su navodno otišli.

Demonstranti su prvobitno htjeli da se ukine mjera obavezne vakcinacije protiv kovida za vozače kamiona, ali se blokada postepeno pretvorila u demonstracije protiv vlade i premijera Džastina Trudoa.

Nakon što su protestne gužve narasle tokom tri prethodna vikenda, policija je juče postavila 100 blokada na putu oko centra grada kako bi onemogućila pristup ljudima i spriječila dostavljanje hrane i goriva.

Članak OTAVA: Biber sprejom i šok-bombama na demonstrante se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *