NJEMAČKA ŠALJE UKRAJINI TENKOVE: Reagovala ruska ambasada u Berlinu

– Strogo osuđujemo ovu odluku, koju vidimo kao još jedan korak ka eskalaciji sukoba u Ukrajini. Usvajanje te odluke djeluje posebno cinično uoči pravoslavnog Božića, koji se veoma poštuje u hrišćanskom svijetu, i usljed primirja koje je povodom toga proglasio ruski predsjednik – saopštila je Ambasada.

U saopštenju se navodi da zbog brzine kojom su Njemačka i SAD koordinisale novu vojnu pomoć Ukrajini nema sumnje da je to Berlin učinio pod ozbiljnim pritiskom Vašingtona, djelujući u skladu sa destruktivnom logikom transatlantske solidarnosti, prenio je “Sputnjik”.

Ambasada upozorava da će odluka Berlina imati najnegativniji efekat na odnose Rusije i Njemačke, te da je snabdijevanje Ukrajine smrtonosnim oružjem, koje se koristi ne samo protiv ruskih vojnika već i civila u Donbasu, moralna linija koju njemačke vlasti nisu trebale da pređu, s obzirom na istorijsku odgovornost Njemačke pred Rusijom.

Iz Ambasade ističu da slanje dodatnog teškog naoružanja u Ukrajinu pokazuje i da zapadne zemlje nisu zainteresovane za pronalaženje mirnog rješenja za sukob.

– Kroz napore zapadnih država, Ukrajina se, zapravo, pretvara u poligon, a ukrajinski narod u sredstvo za ostvarivanje geopolitičkih interesa Zapada, što može da vodi samo ka produžavanju neprijateljstava, besmislenim gubicima i uništenju – dodaje se u saopštenju.

Njemački kancelar Olaf Šolc i predsjednik SAD Džozef Bajden saglasili su se tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora da se Ukrajini požalje dodatna vojna pomoć, uključujući teško naoružanje. Njemačka je saopštila da će isporučiti Ukrajini bataljon od oko 40 pješadijskih borbenih vozila “marder” i raketne sisteme protivvazdušne odbrane “patriota”, kao i da će obučiti ukrajinske vojnike kako da upravljaju tim vozilima i sistemima.

Otkako je Rusija 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje šalju Kijevu vojnu, humanitarnu i finansijsku pomoć. Moskva je osudila postupke Zapada rekavši da slanje oružja Kijevu samo doliva ulje na vatru, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će svaki tovar koji sadrži oružje za Ukrajinu biti legitimna meta za Rusiju.

Članak NJEMAČKA ŠALJE UKRAJINI TENKOVE: Reagovala ruska ambasada u Berlinu se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *