NEMOGUĆE DA JE SAMO SLUČAJNOST: Datum i sat koji su promjenili Ukrajinu

Vučelić je podsjetio da je slomom Jugoslavije i otimanjem Kosova pala i arhitektura međunarodnog prava i bezbjednosnih garancija. On je skrenuo pažnju i na zanimljivu podudarnost vezanu za ključne datume novije istorije Ukrajine.

– Pošto se posljednjih dana bavimo brojevima i datumima, zbog palindromskog datuma 22.02.2022, podjelio bih šta sam pročitao u tekstu Bojana Bilbije. Naime, 21. 02. 2014. godine u 22.40 Viktor Janukovič je svrgnut sa vlasti, i pored sporazuma koji su garantovali njemački i poljski ministri spoljnih poslova. A 21. 02. 2021. godine, u 22 i 40, potpisan je akt o nezavisnosti Donjecka i Luganska – kaže on.

Podsjećamo, situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine posljednjih mjeseci.

Foto: Printskrin

U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće prijetnje od borbenih dejstava.

Rukovodstvo Donjecke i Luganske Narodne Republike apelovalo je ranije na Putina da prizna njihovu nezavisnost. Putin se u ponedjeljak, poslije vanredne proširene sjednice Savjeta bezbjednosti, obratio građanima Rusije, rekavši da smatra da je neophodno donijeti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR, jer oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja i bezakonja nisu priznali i ne priznaju nijedno drugo rešenje sukoba u Donbasu, osim vojnog. Odmah nakon obraćanja, predsjednik je u Kremlju potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR.

 

Članak NEMOGUĆE DA JE SAMO SLUČAJNOST: Datum i sat koji su promjenili Ukrajinu se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *