NATO „OKUPIRAO“ ISTOČNU EVROPU: Više od 12.000 vojnika na tlu pet država

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je slanje još 3.000 vojnika u Poljsku, dok je u pripravnosti za slanje na istok Evrope novih 8.500.

Radi se o vojnicima koji su pod komandom NATO ili američke vojske, ne računajući vojnike tih država članica NATO

Najbrojniji je američki i NATO kontigent u Poljskoj, gde je smješteno, prema američkim podacima, 5.700 američkih vojnika i 1.200 pripadnika NATO. Amerikanci su počeli da šalju kontigent od još 3.000 vojnika u Poljsku, što je potvrdio i poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Najveći broj od tih 3.000 vojnika činiće pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije iz Fort Braga, njih 1.700.

Sledi Litvanija sa 1.200 NATO vojnika i trenutno raspoređenih 450 Amerikanaca.

U Estoniji i Letoniji je po 1.200 vojnika NATO, a u Rumuniji 900 Amerikanaca. Amerika je počela da šalje i još 1.000 vojnika oklopno-mehanizovanih jedinica u Rumuniju iz Nemačkog grada Vilseka.

Pored vojnika, NATO ima i borbene sisteme na istoku Evrope.

Tako se u Rumuniji nalazi sistem za odbranu od balističkih raketa, a jedan takav u Poljskoj treba da postane operativan ove godine.
NATO ima i avio-baze u Estoniji, Litvaniji i Rumuniji.

Uz najavljena pojačanja, na istoku Evrope biće raspoređeno oko 16.000 vojnika NATO i SAD, a ukoliko stignu i oni koji su u pripravnosti u SAD, biće ih više od 24.500.

Podsjetimo, kada su NATO i SAD počele misiju „Atlantik rizolv“ 2014. godine u Istočnoj Evropi, u njoj je bilo 150 vojnika, da bi posle nekoliko godina taj broj narastao na 7.000, prema američkim izvorima.

Iz NATO navode da je većina tih jedinica privremeno raspoređena na istoku Evrope. Američka vojska, međutim, ima u Evropi još oko 70.000 stalno stacioniranih vojnika, od čega je gotovo polovina u Nemačkoj, navode američki izvori. U toj zemlji se nalaze i dva komandna centra, jedan za kopnenu vojsku u Štutgartu i drugi za avijaciju u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

I broj stalno raspoređenih američkih vojnika u Evropi je u konstantnom porastu, budući da ih je 2013. godine bilo 63.000.

Pored kopnenih i vazdušnih snaga, istoku Evrope približava se i američka mornarica, pošto se Osma udarna grupa, koju predvodi nosač aviona „Hari S. Truman“ nalaze u Jadranskom moru. „Hari Truman“ nosi 90 letelica, a u njegovoj udarnoj grupi su i jedna raketna krstarica, jedan manji nosač aviona koji može da ima i do 50 letelica, kao i pet razarača.

(Sputnik)

Članak NATO „OKUPIRAO“ ISTOČNU EVROPU: Više od 12.000 vojnika na tlu pet država se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *