NATO BOMBARDOVAO BEOGRAD BEZ ODOBRENJA UN: Putin o ratu protiv Jugoslavije

Putin je rekao da je to tužan primjer, ali da je to istovremeno i nepobitna činjenica.

– Gospodin savezni kancelar je upravo rekao da je ljudima njegove generacije – a ja svakako pripadam toj generaciji – teško da zamisle neki rat u Evropi – rekao je Putin na konferenciji za novinare poslije razgovora sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On je dodao da je to rečeno u vezi sa situacijom oko Ukrajine.

– Ali, svi smo mi bili svjedoci rata u Evropi koji je NATO pokrenuo protiv Jugoslavije – rekao je Putin.

On je podsjetio da je bila velika vojna operacija koja uključivala bombardovanje jedne od evropskih prijestonica – Beograda.

– To se dogodilo. Bez odobrenja Savjeta bezbednosti UN. To je veoma tužan primjer, ali i nepobitna činjenica – rekao je Putin.

NATO je 24. marta 1999. godine, bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, pokrenuo vazdušnu operaciju kodnog naziva Savezničke snage protiv Jugoslavije. Operacija je trajala 78 dana. Rukovodstvo Alijanse je tvrdilo da je njegova svrha da spriječi genocid nad kosovskim Albancima. Prema izvorima NATO-a, njeni avioni su izvršili 38.000 letova i izveli 10.000 napada.

U NATO bombardovanju je, prema različitim procjenama, ubijeno od 3.500 do 4.000 ljudi, a povrijeđeno je oko 10.000, od kojih su dvije trećine civili.

Materijalna šteta iznosi 100 milijardi dolara. Tokom tri mjeseca bombardovanja, NATO snage su bacile na Srbiju 15 tona osiromašenog uranijuma u ​​bombama i granatama. Nakon toga stopa raka u zemlji je porasla toliko da je Srbija na prvom mjestu u Evropi.

U prvih deset godina nakon bombardovanja, oko 30.000 ljudi je dobilo rak, a procenjuje se da je između 10.000-18.000 njih umrlo, podsjeća „Sputnjik“.

(SRNA)

Članak NATO BOMBARDOVAO BEOGRAD BEZ ODOBRENJA UN: Putin o ratu protiv Jugoslavije se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *