NASTAVAK SUĐENJA PRIPADNICIMA HVO: Za zločine nad Srbima u Orašju

Na ročištu održanom 23. februara, sudski vještak medicinske struke, patolog Željko Karan, iznio je svoju stručno medicinsku analizu baziranu na medicinskoj dokumentaciji i na osnovu anamneza pacijenata koje je dobio za 21 preminulog i 12 preživjelih srpskih logoraša na tom području.

Karan je tada, između ostalog, naveo da se u medicinskoj dokumentaciji koju analizirao najviše pominju eksplozivne povrede glave, prostrijelne rane stomaka, potkoljenica, nadlaktica, slomljenih rebara, nagnječenja moždanog tkiva, povrede grudnog koša, opekotine.

On je, između ostalog, ukazao na neke kontradiktornosti koje je uočio kod potvrda o smrti za pojedine nastradale, koje su izdate u različitom periodu i u kojima su navedeni različiti uzroci smrti.

U analizi koju je sačinio ukazao je na nekoliko slučajeva gdje je u bolnici „Tolisa“ u Orašju navedeno da je uzrok smrti nepoznat i da se pretpostavlja da je nastupila nasilno, dodajući da je „neko, vjerovatno, ovlaš izvršio pregled“.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, zločine su počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu, učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Početak suđenja zakazan je za 10.00 časova.

(SRNA)

Članak NASTAVAK SUĐENJA PRIPADNICIMA HVO: Za zločine nad Srbima u Orašju se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *