NAPETO U NJEMAČKOJ: Od januara cijena energije se povećava za 54 odsto

Naime, mnoga domaćinstva u Njemačkoj će pretrpjeti još jedan udarac u januaru, u vidu rastućih računa za energiju, pošto se dobavljači struje i gasa suočavaju sa višim veleprodajnim cijenama na tržištu i rastućim naknadama za mrežu, prenio je Rojters.

– Nivo cijena energije je istorijski visok i smanjuje kupovnu moć domaćinstava – rekao je Torsten Stork, stručnjak za energetiku sa portala Verivodž.

Portal je, inače, pratio 800 dobavljača električne energije i 700 dobavljača gasa, i otkrio da se 137 regionalnih energetskih operatora sprema da poveća cijene u prosjeku za oko 61%, dok 167 njemačkih snabdijevača gasom planira povećanje cijena od oko 54%.

Ovako dramatičan rast cijena u Nemačkoj usledio je zbog zavisnosti od ruskog gasa i manje nuklearne proizvodnje u Francuskoj, koja se bori da ponovo pokrene sve svoje reaktore uoči zime.

Stručnjaci kažu da će se energetska inflacija vjerovatno nastaviti, uprkos paketu hitnih mera vlade. Naime, njemačke vlasti pojačno pripremaju plan kako da narod i privreda dođu do gotovog novca u slučaju nestanaka struje.

Ipak, uprkos krizi, Nijemci su nedavno odlučili da uvedu “istorijski veliki” dečji dodatak.

(Telegraf)

Članak NAPETO U NJEMAČKOJ: Od januara cijena energije se povećava za 54 odsto se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *