NAMIRNICE KOJE ČUVAJU ZDRAVLJE CRIJEVA: Top tri grupe hrane koje poboljšavaju varenje

Ne samo da utiče na kvalitet života, pa onda i na mentalno zdravlje, već su nedavne studije pokazale da može ostaviti ozbiljne posljedice i na vrijednosti krvnog pritiska.

Zdrava probava, koliko god problema imali, moguća je i može se kontrolisati kroz svakodnevnu ishranu. Puno prerađene hrane i alkohola zasigurno ne predstavlja put prema zdravlju.

Ali, izborom namirnica možete uticati i poboljšati probavu. Stručnjaci su za EatThis otkrili neke namirnice koje u tome mogu pomoći, prenosi Blic.

Mahunarke
Pasulj, grašak i druge mahunarke odličan su dodatak ishrani i doprinose zdravlju organa za varenje jer se ponašaju kao probiotici.

Grašak, razne vrste pasulja i sočiva, leblebije odličan su izvor vlakana koje pridonose zdravlju organa i pomažu u poboljšanju varenja.

Prirodan metod koji olakšava i ublažava hroničnu upalu prostate!

Ako na dnevnoj bazi ne unosite dovoljno vlakana, mogli biste se osjećati naduto, češće biti gladni ili patiti od bolova u želucu. To znači da je vrijeme za uvođenje mahunarki u ishranu.

Bobičasto voće
Osim mahunarki, i bobičasto voće je sjajan izvor vlakana i stručnjaci savjetuju da ih uvijek imamo pri ruci, ako ne svježe, onda barem smrznute. Takođe, pune su antioksidansa i vitamina C koji hrani dobre bakterije i smanjuje upalne procese.

Mogu se miješati sa jogurtom ili dodati u smuti, a naravno odličan su sastojak raznih mafina i kolača.

Fermentisana hrana
Stručnjaci ističu da uvođenje fermentiranih proizvoda u dnevnu ishranu značajno doprinosi zdravlju organa za varenje. To mogu biti razne verzije jogurta, miso (fermentirana sojina zrna) ili kiselo zelje, i kao odličan probiotik kiseli kupus.

Studija iz 2021. otkrila je da ishrana bogata fermentisanom hranom poboljšava bogatstvu mikroflore u crijevima, prenosi Ekapija.

Na probavu negativno može uticati i monotoni jelovnik, odnosno neprestano konzumiranje jedne te iste hrane. Šira paleta namirnica dovodi do šireg raspona dobrih bakterija u sistemu organa za varenje što je jako dobro. Zato se trudite da vaši obroci budu sastavljeni od mesa, povrća, koštunjavog voća. Za dezert se češće odlučite za bobičasto voće koje je mnogo zdravija zamjena za slatikše.

Članak NAMIRNICE KOJE ČUVAJU ZDRAVLJE CRIJEVA: Top tri grupe hrane koje poboljšavaju varenje se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *