MOSKVA RAZUMIJE ZABRINUTOST ANKARE: Oglasio se Dmitrij Peskov

– Razumijemo i poštujemo brige Turske u vezi sa osiguravanjem njene bezbjednosti. Vjerujemo da je to legitimno pravo Turske – rekao je Peskov odgovarajući na pitanje kako Kremlj posmatra izjave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da ruska strana, navodno, nije izvršila svoju obavezu „čišćenja kurdskih vojnih formacija iz sirijskih regija“ u skladu sa dogovorom iz 2019. godine.

Peskov je napomenuo da Rusija poziva sve strane da se suzdrže od koraka koji bi mogli da dovedu do ozbiljne destabilizacije bezbjednosne situacije u cjelini.

– To se može vratiti kao bumerang i dodatno zakomplikovati bezbjednosnu situaciju – naglasio je Peskov.

Govoreći o suprotnim stavovima Rusije i Turske u vezi sa osiguravanjem bezbjednosti u Siriji, Peskov je rekao da postoje određene nesuglasice, ali da partnerstvo Moskve i Ankara omogućava da se o tim razlikama otvoreno i konstruktivno razgovara i da su predsjednici dvije zemlje već više puta razgovarali o tome.

Prema njegovim riječima, „prijateljska i partnerska priroda odnosa sa Turskom omogućuje otvorenu i konstruktivnu diskusiju o pomenutim nesuglasicama“.

Izaslanik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandar Lavrentijev izjavio je ranije da je Moskva pozvala Ankaru da pokaže suzdržanost u svjetlu napada na sirijsku teritoriju i da se ne smije dozvoliti da tenzije eskaliraju.

(Sputnjik)

Članak MOSKVA RAZUMIJE ZABRINUTOST ANKARE: Oglasio se Dmitrij Peskov se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *