MORAMO POKRENUTI DIJALOG SA MOSKVOM: Oglasio se Zelenski

– Jutros branimo našu državu sami, kao i juče. Najmoćnije sile svijeta gledaju izdaleka. Da li su jučerašnje sankcije ubjedile Rusiju? Čujemo i vidimo da to nije dovoljno – rekao je Zelenski u video obraćanju na Telegramu.

Takođe je rekao da će prije ili kasnije morati da počne dijalog Rusije i Ukrajine kako bi se zaustavile vojne operacije.

– Rusija će prije ili kasnije morati da razgovara sa nama, da razgovara kako da okončamo vojne operacije i zaustavimo ovu invaziju. Što prije razgovor počne, to će biti manji gubici – istakao je ukrajinski lider.

Zelenski je saopštio da je Ukrajini potrebna antiratna koalicija.

– Zajedno treba da posadimo Rusiju za pregovarački sto. Potrebna nam je antiratna koalicija – napisao je Zelenski na Tviteru.

Takođe je kazao da je apelovao na zemlje „Bukureštanske devetke“ da pruže Ukrajini pomoć u odbrani i da uvedu sankcije protiv Rusije.

– Mi branimo našu slobodu i zemlju. Ali potrebna nam je efikasna pomoć. Razgovarao sam o tome sa predsjednikom Poljske Andžejem Dudom. Obratio sam se ‘Bukureštanskoj devetki’ po pitanju pomoći u odbrani i sankcija – napisao je Zelenski.

„Bukureštanska devetka“ objedinjuje devet zemalja centralne i istočne Evrope – Bugarsku, Mađarsku, Estoniju, Litvaniju, Letoniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Češku.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je donio odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

(Sputnjik)

Članak MORAMO POKRENUTI DIJALOG SA MOSKVOM: Oglasio se Zelenski se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *